Τουλάχιστο 40 νεκροί από εκρήξεις στην Τουρκία

01:18 12/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η διπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην πόλη Ρεϊχανλί της νότιας Τουρκίας, στα σύνορα με την Συρία, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό 110, μετέδωσε το δίκτυο NTV, επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο, ο Γκιουλέρ δήλωσε πως 29 τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανόν να αυξηθεί. Ο ίδιος έκανε λόγο για προσπάθεια παρεμπόδισης της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και τους κούρδους του ΡΚΚ.

Οι

επιθέσεις αυτές μπορεί να σχετίζονται με την συριακή κρίση ή με την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην Άγκυρα και τους κούρδους αντάρτες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Ζούμε σε ευαίσθητους καιρούς, έχουμε μπει σε μια νέα εποχή στην διαδικασία επίλυσης του κουρδικού ζητήματος. Αυτοί που δεν μπορούν να αποδεχτούν τη νέα αυτή εποχή θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε παρόμοιες πράξεις”, τόνισε ο Ερντογάν.

“Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα είναι ότι η επαρχία Χατάι (όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις) βρίσκεται στα σύνορα με την Συρία. Οι πράξεις αυτές μπορεί να έγιναν για να προκαλέσουν” προβλήματα στα δύο αυτά ευαίσθητα θέματα, υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Δύο αυτοκίνητα με εκρηκτικά εξερράγησαν μπροστά στο δημαρχείο και το ταχυδρομείο του Ρεϊχανλί, μιας πόλης 60.000 κατοίκων της επαρχίας Χατάι, οκτώ χιλιόμετρα από τα συριακά σύνορα, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η Τουρκία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτεί, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο μικρής τουρκικής πόλης κοντά στα σύνορα με την Συρία. “Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει την δύναμη της Τουρκίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα”, τόνισε ο Νταβούτογλου από το Βερολίνο όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και ταυτοχρόνως κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρέντς έκρινε ότι, το συριακό καθεστώς και ιδίως ο ίδιος ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είναι “ως συνήθως οι ύποπτοι”, ύστερα από τις δύο εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων στο τουρκικό παραμεθόριο Ρεϊχανλί νωρίτερα, μετέδωσε από
την Κωνσταντινούπολη το Γαλλικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, δήλωσε ότι “τα πρώτα ευρήματα των ερευνών” των αρχών για τις εκρήξεις στο Ρεϊχανλί “δείχνουν” ότι, οι δράστες έχουν συνδέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ‘NTV’.

Εν τω μεταξύ, διαδήλωση έγινε στην πόλη Ρεϊχανλ. Περίπου 100 πολίτες διαδήλωσαν και κατηγόρησαν σύρους πρόσφυγες που είναι εγκατεστημένοι στον καταυλισμό, στα περίχωρα της μικρής αυτής πόλης, “ότι μετέφεραν τη βία” πέραν των συνόρων.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές ήταν επικριτικοί για την ασκούμενη γι’ αυτό το ζήτημα τουρκική εξωτερική πολιτική, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς. Αναφέρεται επίσης το ίδιο πρακτορείο στην δήλωση ενός διαδηλωτή, που ζήτησε (μιλώντας σε βίντεο που φιλοξενεί τουρκικός διαδικτυακός τόπος), να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν, επειδή “είναι αποτυχημένη” η κυβερνητική πολιτική για την συριακή κρίση πλέον στο τρίτο έτος της.

Άλλα βίντεο, δείχνουν θρυμματισμένους τους υαλοπίνακες οχημάτων με αριθμούς κυκλοφορίας Συρίας.

Σημειώνεται ότι, από την πλευρά του το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε για μια τρίτη στη σειρά έκρηξη, κάνοντας λόγο μόνον για άφιξη στο σημείο της έκρηξης πυροσβεστικών δυνάμεων. Έκτοτε, δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

Ηδη στο Ρεϊχανλί εστάλησαν αστυνομικές σημαντικές ενισχύσεις.Έτσι, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η αστυνομική παρουσία στο κέντρο της μικρής πόλης είναι πλέον πολύ αισθητή, ενώ γίνονται πλέον σε πολλά σημεία στην περίμετρό της αυστηροί και συστηματικοί έλεγχοι σε όλα τα κινούμενα οχήματα. Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε ότι και στην Αγκυρα έγινε διαδήλωση περίπου 60 πολιτών, όπου ακούστηκαν εχθρικά συνθήματα για τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου. Η διαδήλωση αυτή διαλύθηκε ήδη.

Στο μεταξύ, “με τον πλέον σθεναρό τρόπο” καταδίκασε στο Παρίσι αυτά τα αιματηρά συμβάντα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς. Εξέφρασε επίσης κατόπιν αυτών την “αλληλεγγύη” της κυβέρνησης και του λαού της Γαλλίας απέναντι “στην κυβέρνηση και τον λαό της Τουρκίας”. Κοντά στο Ρεϊχανλί υπάρχει ένας μεγάλος προσφυγικός καταυλισμός, όπου καθημερινά συρρέουν σύροι πολίτες, επιδιώκοντας να σωθούν από την παρατεινόμενη αιματοχυσία στην χώρα τους. Αυτή έχει συμπληρώσει τα δύο έτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν με σθεναρό τρόπο τις εκρήξεις, ενώ υποσχέθηκε την βοήθεια της Ουάσινγκτον προς τις τουρκικές αρχές, ώστε οι δράστες να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. “Αυτήν την αμαρτωλή επίθεση οι ΗΠΑ την καταδικάζουν με σθεναρό τρόπο και εκφράζουν επίσης αλληλεγγύη με τον λαό και της κυβέρνηση της Τουρκίας, με σκοπό να βρεθούν οι δράστες και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη”, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, κ. Φράνσις Ριτσιαρντόνε.

Keywords
Τυχαία Θέματα