Τοποθετήσεις ΑΚΕΛ για Διερευνητική Επιτροπή Οικονομίας, Μεταθέσεις στην Αστυνομία και ΙΔΑΒΕΠ

13:09 23/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι ένοχοι της οικονομικής τραγωδίας που πλήττει τον τόπο μας πρέπει να τιμωρηθούν και το ΑΚΕΛ θα παραμείνει αταλάντευτα προσηλωμένο στη θέση αυτή, που αποτελεί και απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας δήλωσε την Κυριακή ο Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης.

Από τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ ο κ. Χριστοφίδης είπε πως «αυτό όμως που βλέπουμε να συμβαίνει στα πλαίσια της Διερευνητικής

Επιτροπής για την Οικονομία είναι να επιχειρείται να πληγούν πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις και να ‘δικαστούν’ απόψεις, προσεγγίσεις και τοποθετήσεις».

«Αυτό που βλέπουμε είναι να χάνεται η ουσία και να ασχολείται η Επιτροπή με δευτερευούσης σημασίας θέματα που δεν έχουν σχέση με την ουσία του ζητήματος», είπε ο κ. Χριστοφίδης.

Πρόσθεσε ότι «ήδη το κύρος της Επιτροπής έχει πληγεί από τις συνεχόμενες παραιτήσεις μελών της Επιτροπής αλλά και τεχνοκρατών οι οποίοι θα υποστήριζαν την Διερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία».

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «ήδη το κύρος της Διερευνητικής Επιτροπής έχει πληγεί από μια σειρά ερωτήσεις και προσεγγίσεις που τίθενται σε αυτή την Επιτροπή που δεν έχουν σχέση με την ουσία του θέματος».

«Ας μην προσπαθεί λοιπόν η Κυβέρνηση να παρουσιάζεται συνεχώς ότι θέτει ουσιαστικά υπό την προστασία της την εν λόγω επιτροπή», συνέχισε.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «όλοι σχεδόν οι αξιωματούχοι της ΕΕ και πολύ πρόσφατα ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης έχουν τονίσει τη φύση του προβλήματος, που υπήρξε κυρίως το τραπεζικό σύστημα και η απαράδεκτη έως ανύπαρκτη εποπτεία του τραπεζικού συστήματος».

«Διερωτόμαστε πραγματικά κατά πόσο η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη δουλειά που γίνεται στη Διερευνητική Επιτροπή με ερωτήματα του τύπου ‘εάν η Ομόνοια ζήτησε δάνειο από τράπεζα’ ή από την απομόνωση μερικών προτάσεων από μια ολόκληρη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να δημιουργούν εντυπώσεις, όπως επίσης και από το γεγονός ότι η διερευνητική παρά την παράκληση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει ασχοληθεί ακόμα με θέματα όπως τα εκατομμύρια που έφυγαν στο εξωτερικό λίγο πριν την συμφωνία του κουρέματος», είπε ο κ. Χριστοφίδης.

Ανέφερε ακόμη, ότι «θα πρέπει να γνωρίζουν οι ίδιοι οι Κυβερνώντες ότι η πρακτική της δίωξης πολιτικών θέσεων και αποφάσεων μπορεί να γίνει κάποτε μπούμερανγκ αφού θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος στο μέλλον να θέσει ζήτημα και να ζητήσει τη λήψη μέτρων για την απόφαση Αναστασιάδη να συμφωνήσει με το Eurogroup το περιβόητο κούρεμα που όπως ο ίδιος τόνιζε αποτελεί την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα υπήρχαν μέχρι τότε».

Μεταθέσεις στην Αστυνομία

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε και σε «δεκάδες μεταθέσεις αστυνομικών που πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά το Σάββατο, εν μέσω του εορταστικού τριημέρου, με εντελώς αναξιοκρατικά, κομματικά κριτήρια».

Ανέφερε ότι «οι μεταθέσεις δεν έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των αναγκών της αστυνομίας και δεν έγιναν στη βάση κάποιου σχεδιασμού για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αστυνομίας αλλά οι μεταθέσεις αυτές γίνονται για να εξυπηρετήσουν καθαρά κομματικές και πολιτικές επιδιώξεις».

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «οι μεταθέσεις ετοιμάστηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την τεχνοκρατική άποψη όσων χειρίζονται καθημερινά τα ζητήματα που αφορούν στην αποτελεσματικότητα του αστυνομικού σώματος».

«Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την Κύπρο, αντί να κοιτάζουμε μπροστά, να βελτιωνόμαστε και να εκσυγχρονιζόμαστε, επιστρέφουμε σε πρακτικές και προσεγγίσεις ενός παρελθόντος που θα έπρεπε να θάψουμε οριστικά στα χρονοντούλαπα της ιστορίας».

Δηλώσεις για την κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ

Αναφορικά με το Ίδρυμα Διαχείρισης Απογευματινών και Βραδινών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων (ΙΔΑΒΕΠ) ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος, «επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση γύρω από την κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ τονίζοντας ότι ένας αριθμός εργαζομένων εκεί, είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί και άρα κατέχουν διπλή θέση».

«Εάν το Υπουργείο Παιδείας όντως ήθελε να διορθώσει την κατάσταση με όλους όσοι κατέχουν διπλή θέση εκπαιδευτικούς, θα μπορούσε και έπρεπε να το πράξει στα πλαίσια του ΙΔΑΒΕΠ και όχι με πρόφαση δήθεν τους εκπαιδευτικούς που κατέχουν δύο θέσεις με αποτέλεσμα να καταργείται ένα ίδρυμα, να υιοθετεί η χειρότερη μορφή απασχόλησης, η αγορά υπηρεσιών, και εκατοντάδες νέοι ηλικιακά εκπαιδευτικοί να βρίσκονται αυτή την στιγμή ουσιαστικά στον αέρα».

Ο κ. Χριστοφίδης είπε πως ως ΑΚΕΛ «απευθύνουμε, για ακόμα μια φορά, έκκληση, στον Υπουργό Παιδείας να μπει έσω και την υστάτη σε ένα ειλικρινή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους με στόχο να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στα πλαίσια ενός Ιδρύματος, διατηρώντας τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών».

Keywords
Τυχαία Θέματα