Το θέμα του ‘Ταμείου Αλληλεγγύης’ στη Βουλή και επιστολή Κατσουρίδη στον Πρόεδρο του Σώματος

18:45 28/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου θα συζητήσει την ερχόμενη Τρίτη το θέμα του Ταμείου Αλληλεγγύης που συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης Κυβέρνησης, δήλωσε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη 30 Μαΐου θα συζητηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων επιστολή που απέστειλε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος

του ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις Νίκος Κατσουρίδης στον Πρόεδρο του Σώματος Γιαννάκη Ομήρου, με θέμα: «Εγγραφή και συζήτηση ως αυτεπάγγελτου θέματος στην Επιτροπή Θεσμών του `Ταμείου Αλληλεγγύης`».

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «εδώ και αρκετό καιρό και παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες μας ως Κοινοβουλευτική Ομάδα παρατηρούμε με ανησυχία μία έξαρση φαινομένων παραβίασης του Κανονισμού της Βουλής».

«Αυτό παρά τις προσπάθειες που και εσείς, ως Πρόεδρος του Σώματος, καταβάλλετε. Στην προκείμενη περίπτωση, ως αποτέλεσμα σειράς δημοσιευμάτων στην τύπο, υπήρξε εγγραφή του πιο πάνω θέματος στην Επιτροπή Ελέγχου. Εκτιμούμε ότι για μια σειρά από λόγους, μερικούς από τους οποίους εκθέτω στη συνέχεια, η Επιτροπή Ελέγχου δεν έχει αρμοδιότητα για το θέμα αυτό”, αναφέρεται.

Οι λόγοι που παρατίθενται είναι ότι: “Πρώτον, το «Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» συστάθηκε ως Εμπίστευμα με βάση τον περί Αγαθοεργών Ιδρυμάτων Νόμο, Κεφ.41. Ως εκ της σύστασης αλλά και της φύσης του, το «Ταμείο Αλληλεγγύης» – ως ίδρυμα – είναι ιδιωτικού δικαίου. Επομένως, δεν εμπίπτει στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δεύτερον, εκτός του αρχικού ποσού των δέκα χιλιάδων ευρώ, με το οποίο προικοδοτήθηκε το ίδρυμα , όλα τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από εισφορές ιδιωτών δωρητών. Επομένως, δεν πρόκειται ούτε για κοινοβουλευτικό έλεγχο επί δημόσιας δαπάνης, όπου όντως αρμοδιότητα θα είχε η Επιτροπή Ελέγχου. Τρίτον, δεν είμαι βέβαιος ότι με βάση τα πιο πάνω μπορούν να κλητευθούν σε κοινοβουλευτική επιτροπή ιδιώτες, οι οποίοι στο παρελθόν ως εκ της θέσεως τους και όχι υπό την προσωπική τους ιδιότητα, συμμετείχαν στη Διοικούσα Επιτροπή του Εμπιστεύματος. Τέταρτον, είναι η θέση μας ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος θα πρέπει να ασκείται κατά κανόνα επί της εκάστοτε εν ενεργεία Κυβέρνησης. Αυτήν την έννοια αποδίδουν όλα τα ευνομούμενα κράτη στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Όντως στο παρελθόν είχε γίνει και το αντίθετο. Ωστόσο, αν αυτό καταστεί ο κανόνας θα οδηγηθούμε σε συμπεριφορές εκδίκησης και αντεκδίκησης, πράγμα ανεπιθύμητο”.

“Αυτά σε ό,τι αφορά τη διαδικασία. Επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε για την ουσία του θέματος, ανάλογα με την έκβαση της συζήτησης που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει άμεσα στη Σύσκεψη Αρχηγών και Εκπροσώπων. Θα αναμένουμε τη δική σας άποψη επί των ζητημάτων που εγείρουμε», καταλήγει ο κ. Κατσουρίδης.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Περδίκης είπε ότι στην συνεδρία της Τρίτης θα κληθεί να παραστεί και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ανέφερε, επίσης, ότι μετά τη λήξη της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου «μας κοινοποιήθηκε επιστολή που έστειλε ο κ. Κατσουρίδης στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία ζητά όπως το θέμα συζητηθεί στη συνεδρία των αρχηγών των κομμάτων, παρακάμπτοντας έτσι κανονισμούς και Σύνταγμα».

«Ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής να απαγορεύσει στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής να ελέγξει τις δραστηριότητες αυτού του ταμείου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι στην επιστολή του κ. Κατσουρίδη εντοπίζονται απαράδεκτες και απειλητικές εκφράσεις. Λέει “ότι αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά θα οδηγηθούμε σε συμπεριφορές εκδίκησης και αντεκδίκησης. Είναι φοβερές εκφράσεις αυτές, τις οποίες θεωρώ πραγματικά λυπηρές. Δεν πρόκειται να σταματήσω την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Κάλεσε, παράλληλα, τους πολίτες «να ενεργοποιηθούν μέσα από όποια μέσα διαθέτουν και να στείλουν το μήνυμα στις πολιτικές ηγεσίες ότι δεν θα ανεχτούν αυτό το κουκούλωμα» και τα ΜΜΕ να ενημερώσουν τους πολίτες.

«Εδώ επιχειρείται ένα καραμπινάτο κουκούλωμα μιας ύποπτης δραστηριότητας πολιτικών. Εμένα δεν με ενδιαφέρει ποίοι είναι είτε κόκκινοι, είτε κίτρινοι, είτε μπλε, είτε πράσινοι, είτε πορτοκαλιοί. Όποιοι και αν είναι πρέπει να λογοδοτήσουν και όποιος κι αν έδωσε τα λεφτά πρέπει να μας πει γιατί τα έδωσε και πού πήγαν τα λεφτά. Δεν είναι δικαιολογία ότι ήταν μια δραστηριότητα η οποία δεν περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Ποιός την έκανε; Η Μαρικκού που τα Λεύκαρα ; Την έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι», ανέφερε.

Γίνεται, διερωτήθηκε ο κ. Περδίκης, να συναλλάσσεται ο οποιοσδήποτε κυβερνητικός αξιωματούχος, να μπαίνουν και να βγαίνουν λεφτά σε ταμείο το οποίο ιδρύθηκε με αποφάσεις οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας «και να ισχυρίζεται εμπειρότατος πολιτικός ότι αυτό το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες ελέγχου του Κοινοβουλίου; Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ας μας πουν ξεκάθαρα ότι θέλουν να συγκαλύψουν αυτή την υπόθεση. Ας είναι ειλικρινείς και ας βρουν συνεργάτες. Δεν θα βρουν όμως τους Οικολόγους συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης και ελπίζω να μην έχουν βρει ούτε την κοινωνία. Όπως τους έκραξε η κοινωνία για το θέμα των λιμουζίνων, ελπίζω να τους κράξει κι σε αυτό το θέμα, και η φωνή της ας φτάσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα