Το θέμα του γραφείου εργασίας – φάντασμα εξέτασε η Επ. Εργασίας

16:08 23/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κενά σε άλλες νομοθεσίες και όχι στη συγκεκριμένη που αφορά τα ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας φαίνεται να εκμεταλλεύθηκε το υποτιθέμενο γραφείο εξευρέσεως εργασίας που εξαπάτησε 425 Κύπριους ανέργους, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου και μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας που συζήτησε το θέμα σήμερα.

Η Επιτροπή θα αναμένει την ολοκλήρωση των ερευνών της Αστυνομίας και θα επανέλθει για να συζητήσει εκ νέου το θέμα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας

και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Μιχαηλίδης αυτή τη στιγμή έχουν άδεια λειτουργίας 135 ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας, 53 στη Λευκωσία, 46 στη Λεμεσό, 25 σε Λάρνακα και ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και 11 στην Πάφο.

Ο κ. Μιχαηλίδης διευκρίνισε ότι στην πλειοψηφία τους τα γραφεία αυτά ασχολούνται με την εξεύρεση προσωπικού από τρίτες χώρες. Μόνο ένα 10% έχει πελάτες Κύπριους εργοδότες με στόχο την εξεύρεση προσωπικού από Κύπρο ή το εξωτερικό και κατά κύριο λόγο αφορά εξειδικευμένα επαγγέλματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι αιτήσεις για άδειες λειτουργίας δεν έχουν αυξηθεί.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι πριν από περίπου ένα χρόνο ψηφίστηκε νέα νομοθεσία που αφορά στη λειτουργία αυτών των γραφείων, ο εκπρόσωπος το Υπουργείου Εργασίας είπε ότι με το νέο νόμο έχουν επέλθει βελτιώσεις, δίνοντας ως παράδειγμα μεταξύ άλλων ότι όταν γίνονται επιθεωρήσεις μπορούν να ζητηθούν δεδομένα και στατιστικά στοιχεία από τα γραφεία.

Ωστόσο, όπως εξήγησε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, οι επιθεωρήσεις γίνονται στο πλαίσιο της ανανέωσης της άδειας λειτουργίας των γραφείων ή αν γίνει σχετική καταγγελία.

Από την πλευρά του ο Έφορος Εταιρειών Σπύρος Κόκκινος ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το γραφείο του δεν ελέγχει το νόμιμο ή όχι της λειτουργίας κάποιας εταιρείας που εγγράφεται, ούτε και ενημερώνει άλλα αρμόδια τμήματα όταν εγγραφεί μια εταιρεία, καθώς μια εταιρεία μπορεί να εγγραφεί και να παραμείνει αδρανής. Εξήγησε ότι την ευθύνη ελέγχου του σωστού ή όχι περιεχομένου των πληροφοριών που κατατίθενται κοντά στον Έφορο την έχει ο δικηγόρος, ο οποίος εγγράφει την εταιρεία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση του συστήματος του Εφόρου με την Αστυνομία, το Τμήμα ΦΠΑ, τα Τελωνεία και άλλους αρμόδιους φορείς. Όπως είπε, δεν είναι τέλεια, αλλά υπάρχει.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία που παρουσίασαν ενώπιον της Επιτροπής τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, είπε ότι «το πρόβλημα ξεκινά από την έναρξη λειτουργίας των συγκεκριμένων εταιρειών».

«Στην περίπτωση της λεγόμενης εταιρείας – φάντασμα, έγινε έγγραφή από τον Οκτώβριο του 2006 με την ονομασία «Peplia», η οποία είχε σαν δραστηριότητά της ένα γενικό πλαίσιο, είπε. Πρόσθεσε ότι «δεν ήταν ούτε ιδιωτικό γραφείο εξευρέσεως εργασίας, ούτε εξειδικευμένη κατασκευαστική εταιρεία».

Αρχικά, ανέφερε ο κ. Φακοντής, «είχε εγγραφεί πάνω σε συγκεκριμένο πρόσωπο και αλλαγή στη συγκεκριμένη ονομασία της εταιρείας, αλλά και στους διευθυντές και στους μετόχους έγινε τον Ιούνιο του 2013».

Τη συγκεκριμένη περίοδο διορίστηκε ως Διευθυντής ο κ. Γιώργος Κρασόπουλος και μέτοχος ο κ. Γιώργος Κρασόπουλος, στον οποίο μεταβιβάστηκαν και οι 1000 μετοχές της εταιρείας, ενώ μετονομάστηκε σε G Krasopoulos.

«Όσον αφορά το πρόβλημα με βάση το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι άνεργοι οι οποίοι έψαχναν εναγωνίως δουλειά, υπήρχε αναφορά ότι έπρεπε να πληρώσουν ένα ποσό 1.200 ευρώ ως εγγύηση, ότι θα τηρούσαν το συμβόλαιό τους και θα παρέμεναν στην εργασία στη συγκεκριμένη χώρα, όπου θα μετέβαιναν», συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ανέφερε ακόμη ότι οι άνεργοι «με την υπογραφή του συμβολαίου κατέβαλλαν 600 συν κάποια επιπλέον έξοδα, που ανέρχονταν σε περίπου 620 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό των 600 ευρώ θα καταβάλλετο σε δύο μηνιαίες ξεχωριστές δόσεις μετά την έναρξη της απασχόλησής τους».

Το ποσό αυτό, πρόσθεσε, «θα επιστρεφόταν, πάντα με βάση το συμβόλαιο που υπέγραψαν, με την ολοκλήρωση της εργασίας».

Ο κ. Φακοντής είπε ότι «έγιναν αναφορές τόσο από τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή τους άνεργους οι οποίοι υπέγραψαν αυτό το συμβόλαιο, οι οποίοι έκαναν καταγγελίες τόσο στο Γραφείο Εργασίας και στην Αστυνομία, ως επίσης και συγκεκριμένη καταγγελία έγινε στις 6 Ιουλίου από την ΠΕΟ, η οποία ζήτησε τη διερεύνηση της λειτουργίας αυτής της εταιρείας και διαφάνηκε – τουλάχιστον με αυτά που έχουν ειπωθεί στην συνεδρία – ότι η εταιρεία ήταν καθαρή».

Εξέφρασε τη θέση της Επιτροπής ότι «υπάρχει ένα κενό όσον αφορά στη διαδικασία ελέγχου εταιρειών στις οποίες το πεδίο δραστηριότητάς τους δεν είναι ξεκάθαρο».

Εταιρείες, εξήγησε, «οι οποίες έχουν μια δραστηριότητα σε διάφορους τομείς, τότε παρουσιάζεται κάποιο κενό και είναι εδώ που χρειάζεται οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης να ενσκήψουν για να δουν με ποιο τρόπο μπορεί αυτό το κενό να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι λόγω της εν εξελίξει έρευνας, η ίδια η Αστυνομία δεν τοποθετήθηκε και ότι η Επιτροπή θα επανέλθει για να συζητήσει και να ολοκληρώσει τη συζήτησή της όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

«Προέκυψε ότι ο νόμος που ψηφίσαμε πέρσι για τα ιδιωτικά γραφεία εργασίας λειτουργεί κανονικά μέχρι στιγμής, γιατί ακριβώς πήραμε πολλές ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην υπάρξει εκμετάλλευση του συγκεκριμένου νόμου και ότι η συγκεκριμένη περίπτωση όπου έγινε η μεγάλη απάτη από την εταιρεία – μαϊμού λειτούργησε με βάση άλλες νομοθεσίες και άλλους τρόπους λειτουργίας», ανέφερε από την πλευρά της η Βουλευτής ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου.

Εκμεταλλεύθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία, είπε, «τον πόνο των άνεργων Κυπρίων, τους πούλησε ψεύτικη ελπίδα, τους εκμεταλλεύθηκε, τους πήρε τα λεφτά τους και τους έστειλε στη Γαλλία».

Προειδοποίησε ότι «μπορεί να υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις εκμετάλλευσης των ανθρώπων γιατί υπάρχουν κενά στις νομοθεσίες». Θα προσπαθήσουμε, είπε, «να τα καλύψουμε, αλλά πάντοτε οι επιτήδειοι θα εκμεταλλεύονται τα κενά».

Το σημαντικό είναι, σημείωσε, ότι «ο πολίτης πρέπει να είναι και υποψιασμένος και ενημερωμένος και να μην πιστεύει σε οτιδήποτε κάποιος του λέει: Να το ψάχνει, να το ελέγχει και μετά να το αξιοποιεί».

Ερωτηματικά για την ολιγωρία της Αστυνομίας ήγειρε από την πλευρά της η Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, εκφράζοντας τη θέση ότι η Αστυνομία αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης πρέπει να επιληφθούν του θέματος τάχιστα.

«Τετρακόσιοι είκοσι πέντε συμπατριώτες μας έχουν εξαπατηθεί», είπε, «κάποιοι τους έχουν παρασύρει σε μια μεγαλύτερη οικονομική ανέχεια από εκείνη που είχαν ως άνεργοι». Ανέφερε ότι οι οικογένειες κατάγγειλαν στην Επιτροπή ότι «έχουν δημιουργηθεί και περισσότερα κοινωνικά, αλλά και ψυχολογικά προβλήματα με τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα».

«Για μας το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό ερωτηματικό είναι γιατί η Αστυνομία ολιγώρησε;», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «φαίνεται ότι το Γραφείο Εργασίας κατήγγειλε την υπόθεση από την πρώτη στιγμή που είχε πληροφορίες και φαίνεται ότι η Αστυνομία για κάποιους λόγους δεν ενήργησε γρήγορα».

Η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε ότι «έχουμε ζητήσει ως ΕΔΕΚ από τον Πρόεδρο της Επιτροπής αμέσως μόλις κατατεθεί η έρευνα να συζητηθεί ξανά το θέμα στην Επιτροπή Εργασίας».

Θα πρέπει να δούμε πλέον, πρόσθεσε, αν υπάρχει θέμα τροποποίησης της νομοθεσίας. Προς αυτό έκανε αναφορά στα όσα είπε ενώπιον της Επιτροπής ο Έφορος Εταιρειών ότι «ούτε ταυτότητες χρειάζονται» για να εγγραφεί μια εταιρεία και ότι μπορεί να υπάρχει μια διεύθυνση η οποία μπορεί να είναι ένα χωράφι.

Keywords
Τυχαία Θέματα