Το θέμα ΑΟΖ στις επαφές του ΥΠΑΜ στο Λίβανο

13:22 23/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην περιοχή και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των χωρών της περιοχής, απασχόλησαν συνομιλίες που είχε στο Λίβανο ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία για επίλυση των διαφορών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ στο θέμα των αποκλειστικών ζωνών και, όταν διευθετηθεί, θα μπορέσει να επικυρωθεί και η συμφωνία της Κύπρου με τον Λίβανο.

“Ήταν

μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των φιλικών σχέσεων με τις χώρες της περιοχής μας. Ήταν και η πρώτη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λίβανο. Είχαμε πολύ φιλικές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, στον οποίο μετέφερα και προσωπικό μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων”, είπε ο κ. Ηλιάδης σε δηλώσεις του.

Ανέφερε ότι “όλοι επεσήμαναν τις εξαίρετες σχέσεις του Λιβάνου και της Κύπρου σε όλους τους τομείς, καθώς και την πολιτική βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση αυτών των σχέσεων σε όλους τους τομείς”.

“Κανένας δεν παρέλειψε να εκφράσει ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη γιατί η Κύπρος σε όλες τις κρίσιμες στιγμές στήριξε τον Λίβανο και υπήρξε ασφαλές και φιλικό καταφύγιο για τους πολίτες του στις δύσκολες ώρες”, σημείωσε.

Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι με τον Υπουργό Άμυνας του Λιβάνου συζήτησε “θέματα για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας στον τομέα αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων”.

“Με όλους συζητήσαμε, βεβαίως, το κυπριακό πρόβλημα. Παραπέρα συζητήσαμε σε βάθος και ενημερωθήκαμε από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο, βέβαια, τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία”, είπε.

Επεσήμανε ότι “είναι έντονη η ανησυχία και η αγωνία για την επόμενη ημέρα της Αραβικής Άνοιξης, είναι πολλοί οι φόβοι μήπως την Αραβική Άνοιξη την ακολουθήσουν αυταρχικά, φανταμενταλιστικά, εξτρεμιστικά καθεστώτα”.

Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι ο Λίβανος τηρεί “ουδέτερη θέση” απέναντι στην κρίση και “μέχρι σήμερα, πλην μεμονωμένων περιστατικών, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη χώρα εκτός του θεάτρου των συγκρούσεων”.

“Με την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις στη Συρία, δεν προβλέπεται σύντομος τερματισμός. Ωστόσο, είναι πεποίθηση της λιβανικής ηγεσίας, όπως βεβαίως και της Κύπρου και της ΕΕ, ότι αποκλείεται και θα ήταν λάθος οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση και ότι η διέξοδος είναι πολιτική λύση μέσα από μεταβατικές διαδικασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν τη Συρία και τους λαούς της περιοχής σε ομαλή πολιτική ζωή”, είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι “η επίσκεψη ήταν σημαντική, όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στη Βηρυτό και τη Λευκωσία, αλλά διότι την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη συνέρχεται στη Λευκωσία το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στο οποίο θα προεδρεύσουμε εκ μέρους της Υπάτης Εκπροσώπου για την Ασφάλεια και τις Εξωτερικές Σχέσεις, η οποία καθηκόντ

Keywords
Τυχαία Θέματα