Το πρώτο επιστημονικό συμπόσιο για τις κυπρο-ρωσικές σχέσεις διοργανώθηκε στην Κύπρο

12:39 7/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσδίδει μεγάλη σημασία στην περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας και υπογραμμίζει την πρόθεσή της να συνεχίσει να καλλιεργεί τους δεσμούς φιλίας, με αμοιβαίο όφελος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ενώ ο Πρέσβης της Ρωσίας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η Κύπρος, οι

δύο χώρες θα τα καταφέρουν και θα συνεχίσουν να δουλεύουν καρποφόρα για το καλό των δύο λαών.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος και ο Ρώσος Πρέσβης Stanislav V. Osadchiy μιλούσαν σε επιστημονική ημερίδα με θέμα τις «Σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου», την οποία υποστηρίζουν η Ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο, ο Κυπρο-Ρωσικός επιχειρηματικός Σύνδεσμος και ο Κυπρο-Ρωσικός Σύνδεσμος Φιλίας, με σκοπό την επιστημονική μελέτη των πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων και της προσφοράς της Ρωσίας στην ιστορική εξέλιξη της Κύπρου.

Πρόκειται για το πρώτο σχετικό επιστημονικό συμπόσιο που διοργανώνεται στην Κύπρο, με τη συγκεκριμένη θεματολογία, το οποίο στοχεύει σε μία πρώτη επιστημονική συνάντηση, ώστε να αναδειχθούν οι μακραίωνες σχέσεις των δύο ομόδοξων χωρών και να μελετηθούν επιστημονικά οι πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις και η προσφορά της Ρωσίας στην ιστορική εξέλιξη της μεγαλονήσου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ομιλητές από την Κύπρο και την Ελλάδα φώτισαν σχετικές πτυχές στην αρχαιολογία, τη μεταβυζαντινή τέχνη, τις εκκλησιαστικές σχέσεις, καθώς και τη σύγχρονη ζωγραφική, σκιαγραφώντας τα πλαίσια, που κινήθηκαν οι επαφές και επιδράσεις με την ομόδοξη Ρωσία.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Stanislav V. Osadchiy ανέφερε πως οι σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου έχουν αναμφισβήτητα φιλικό χαρακτήρα, προσθέτοντας ότι μεταξύ των δύο χωρών δημιουργήθηκαν ισχυροί, πνευματικοί δεσμοί, που είναι ριζωμένοι στα βάθη των αιώνων και στηρίζονται από μια σταθερή ιστορική βάση.

Ο Ρώσος Πρέσβης επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες έχουν ένα υψηλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας πως οι σχέσεις αυτές βασίζονται στην αφοσίωση, στις κοινές αξίες και στην κοινή ορθόδοξη θρησκεία.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητα πως παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η Κύπρος, οι δύο χώρες θα τα καταφέρουν και θα συνεχίσουν να δουλεύουν καρποφόρα για το καλό των δύο λαών.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος είπε με τη σειρά του πως η πρωτοφανής οικονομική δοκιμασία, που περνά σήμερα η Κύπρος αποτέλεσε την αφορμή για να αναδειχθούν για άλλη μια φορά οι μακραίωνοι, ουσιαστικοί και ακατάλυτοι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, σημειώνοντας ότι με αφετηρία την κοινή τους συμπόρευση, την καταλυτική επίδραση του Βυζαντίου και τη δημιουργική στροφή του ρωσικού λαού προς την Ορθοδοξία, είναι εμφανές μέσα από τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας του ελληνικού γένους το παράλληλο της ιδεολογικής πορείας των δύο λαών».

Αναφερόμενος στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι τόσο οι ρωσικές Κυβερνήσεις, όσο και ο ίδιος ο ρωσικός λαός στάθηκαν με σταθερότητα στο πλευρό των Κυπρίων και στον αγώνα τους, για προάσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας, σε χρόνους δίσεκτους και ιδιαιτέρως μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή το 1974.

«Στις μέρες μας», είπε, «οι άριστες διμερείς σχέσεις αντικατοπτρίζονται στη συνεπή και πολύτιμη στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά και στην εγγύτητα των θέσεων των δύο χωρών σε σημαντικά διεθνή ζητήματα. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία αποτελεί συνεπή υποστηρικτή της διπλωματίας των διαπραγματεύσεων για την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, στηρίζοντας σταθερά τις κυπριακές θέσεις για επίλυση του εθνικού μας ζητήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του Οργανισμού ΗΕ».

Πρόσθεσε πως από την πλευρά της η Κύπρος, με την παρουσία της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, προωθεί την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής συνεργασίας Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως βασικού στρατηγικού της εταίρου. Είπε ακόμα πως η Κύπρος υποστηρίζει ένθερμα την ενδυνάμωση της στρατηγικής αυτής σχέσης, η οποία αποτελεί απαραίτητο συστατικό στις προσπάθειες προώθησης της διεθνούς ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, αλλά και στην προσπάθεια οικοδόμησης του κοινού μας ευρωπαϊκού σπιτιού από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια όρη.

Επιπλέον, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «η διαρκής ενίσχυση των προσπαθειών της Κύπρου, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και η σταθερή στήριξη από μέρους της Ρωσίας σε κάθε κρίσιμη στιγμή της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμένουν ανεκτίμητες», για να προσθέσει ότι «στα πλαίσια αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία προσδίδει μεγάλη σημασία στην περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας και υπογραμμίζει την πρόθεσή της να συνεχίσει να καλλιεργεί τους δεσμούς φιλίας, με αμοιβαίο όφελος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανάπτυξης των οικονομιών, αλλά και στη διατήρηση των πνευματικών και πολιτισμικών στοιχείων που συνδέουν άρρηκτα τους δύο λαούς».

Σε χαιρετισμό του, το οποίο διάβασε εκ μέρους του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών Ελευθέριος Αντωνίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ έκανε λόγο για ακατάλυτους δεσμούς αδελφοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και ευχήθηκε την περαιτέρω οικοδόμηση ειλικρινών και εγκάρδιων σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Σε ό,τι αφορά την ημερίδα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε πως επιβαλλόταν η διοργάνωση μιας τέτοιας ημερίδας, η οποία -όπως σημείωσε- θα καλύψει το υπάρχον επιστημονικό κενό, καθώς η παρουσία του ρωσικού στοιχείου στον τόπο δεν περιορίζεται στις σύγχρονες εμπορικές, τουριστικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά επεκτείνεται στον πολιτισμό, στην ιστορία, στη διπλωματία, στην τέχνη και στις εκκλησιαστικές σχέσεις.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών Χαράλαμπος Χοτζακόγλου έκανε μια αναδρομή στις σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου, αναφερόμενος περαιτέρω στις πολιτικές σχέσεις που σημάδεψαν τις δύο χώρες, στις ρωσικές επιδράσεις στη εκκλησιαστική τέχνη της Κύπρου, στις σχέσεις τους κατά τη σύγχρονη περίοδο και γενικότερα στις οικονομικές, πνευματικές και εκκλησιαστικές τους σχέσεις.

Τέλος, ο ΓΓ της Κυπριακής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών Ιωάννης Ηλιάδης είπε πως η συγκεκριμένη ημερίδα μπορεί να αναδείξει πολλές επιμέρους πτυχές των κυπρο-ρωσικών σχέσεων από τη βυζαντινή έως τη σύγχρονη περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα