Το περιεχόμενο του Μνημονίου πιο καθοριστικό από τον παράγοντα του χρόνου, δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας

18:49 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το περιεχόμενο μιας συμφωνίας για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας είναι καθοριστικότερη παράμετρος από τον παράγοντα του χρόνου, αφού θα καθορίσει το μέλλον του τόπου και του λαού για τα επόμενα χρόνια, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι «η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη όπως εξάλλου αναμενόταν», προσθέτοντας ότι «πολιτικοί όροι που υποβάλλονται από την Τρόικα

είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί».

Βέβαια, πρόσθεσε, «σε αυτή τη διαπραγμάτευση ο παράγοντας χρόνος είναι σημαντικός».

Θα πρέπει όλοι όμως, είπε, «να απαντήσουμε το ερώτημα κατά πόσο ο παράγοντας χρόνος αποτελεί τη μοναδική σημαντική παράμετρο».

«Στη δική μας αντίληψη η ουσία, το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι καθοριστικότερη παράμετρος αφού θα καθορίσει το μέλλον του τόπου και του λαού για τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι «άλλωστε ο παράγοντας χρόνος δεν εξαρτάται τόσο από εμάς αφού η Τρόικα συνεχίζει την μελέτη και έρευνα διαφόρων στοιχείων, και την ίδια στιγμή όλοι αναμένουμε να ξεκαθαρίσει μια βασική συνιστώσα των συζητήσεων, που είναι ασφαλώς οι πραγματικές ανάγκες των τραπεζών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν την Κύπρο να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, λέγοντας ότι «στην περίπτωση της Κύπρου το πρόβλημα πήρε τις σημερινές διαστάσεις λόγω της υπερβολικής έκθεσης του τραπεζικού τομέα στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική οικονομία εν γένει».

Δυστυχώς, ανέφερε, «η ελλιπής εποπτεία του κρίσιμου αυτού τομέα οδήγησε τα πράγματα να διολισθήσουν και να συμπαρασύρουν την οικονομία του τόπου στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα».

«Εκτός των λεγομένων αγορών και χωρίς προοπτική δανεισμού για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας την ίδια ώρα ότι «δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι δεν έχουμε προσφύγει στο μηχανισμό για να καλύψουμε ανάγκες μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων, που ισοποσούνται με τα δήθεν μέτρα που έπρεπε να λάβει η Κυβέρνηση και δεν έλαβε».

«Προσφύγαμε στο μηχανισμό για να καλύψουμε τα δισεκατομμύρια των αναγκών του τραπεζικού συστήματος», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «εάν τονίζουμε αυτό το σημείο, δεν είναι για να αποσείσουμε ευθύνες.  Αλλά για να πούμε την αλήθεια και να στείλουμε το μήνυμα παντού, ότι η κυπριακή οικονομία έχει γερές βάσεις και με σωστές κινήσεις μπορεί να ανακάμψει».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «σε αυτή την διαπραγμάτευση έχουμε με σοβαρότητα και διεκδικητικότητα προτάξει τις θέσεις τις οποίες συμφωνήσαμε με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τους κοινωνικούς εταίρους».

Αυτές, εξήγησε, «αφορούν την διαφύλαξη σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων και θεσμών των εργαζομένων έτσι ώστε αφενός να διαφυλαχθεί η ποιότητα ζωής και αφετέρου να διατηρηθεί η προοπτι

Keywords
Τυχαία Θέματα