Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εξασφάλισε 1.2 εκ. ευρώ για ερευνητικό έργο

22:01 15/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Χρηματοδότηση ύψους 1.2 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Consolidator Grants) εξασφάλισε o Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Σκορδής.

Η εν λόγω χρηματοδότηση με τίτλο «Theories and Models of the Dark Sector: Dark Matter, Dark Energy

and Gravity» θα δημιουργήσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ερευνητική ομάδα Βαρύτητας και Κοσμολογίας, ανοίγοντας παράλληλα τέσσερις νέες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα έρευνας, TheMoDS, ο Επίκουρος Καθηγητής Κωνσταντίνος Σκορδής και η ομάδα του θα διερευνήσουν τις υποθέσεις στις οποίες βασίζεται η μέχρι τώρα αποδεκτή θεωρία της βαρύτητας, η Γενική Σχετικότητα του Αϊνστάιν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, το πρόγραμμα TheMoDS ερευνά την επίδραση της βαρύτητας και του Σκοτεινού Τομέα πάνω στην εξέλιξη του Σύμπαντος και τη δημιουργία των γαλαξιών.

Ο Σκοτεινός Τομέας αποτελείται από τη Σκοτεινή Ύλη και τη Σκοτεινή Ενέργεια, δύο υποτιθέμενες μορφές ύλης και ενέργειας που ίσως να υπάρχουν στο Σύμπαν. Σημερινά δεδομένα καταδεικνύουν ότι είτε ο Σκοτεινός Τομέας αποτελεί περίπου το 95% όλων των μορφών ύλης και ενέργειας στο Σύμπαν (κάτι που δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί πειραματικά), είτε η Γενική Σχετικότητα δεν είναι επαρκής για να περιγράψει τη δύναμη της βαρύτητας. Το πρόγραμμα TheMoDS θα διερευνήσει ποιά από τις δύο παραπάνω υποθέσεις είναι η σωστή.

Σημειώνεται ότι από τις 9 ερευνητικές χορηγίες ERC που έχει λάβει η Κύπρος, οι 7 έχουν εξασφαλιστεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (οι δύο εκ των οποίων αφορούν ERC Advanced Grant).

Το ERC Consolidator Grant του κ. Σκορδή είναι το πρώτο που λαμβάνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι χορηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council) θεωρούνται οι πιο ανταγωνιστικές στον ευρωπαϊκό χώρο καθώς κάθε χρόνο τίθενται υψηλά κριτήρια αξιολόγησης με αποτέλεσμα να χρηματοδοτείται μόλις το 8-9% των υποβαλλόμενων προς αξιολόγηση προτάσεων από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα