Το νωρίτερο Πέμπτη η επίθεση τριών ημερών στη Συρία σύμφωνα με το NBC News

19:44 27/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν «το νωρίτερο την Πέμπτη”, δήλωσαν την Τρίτη ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ενώ ο Λευκός Οίκος πιέζει προς μια διεθνή αντίδραση σε πιθανή χρήση χημικών όπλων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου NBC.

Όπως γράφει, οι επιθέσεις «τριών ημερών» θα έχουν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και στοχεύουν στο να στείλουν ένα μήνυμα στον Σύριο Πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Άσσαντ και όχι τόσο στο να υποβαθμίσουν τις στρατιωτικές του δυνατότητες, δήλωσε στο NBC News αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Η είδηση όσον αφορά ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για στρατιωτική δράση ακολουθεί ένα νέο γύρο τηλεφωνικής διπλωματίας από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την Κυβέρνησή του.

Όπως αναφέρεται, ο Ομπάμα είχε συνομιλία με τον Αυστραλιανό Πρωθυπουργό Kevin Rudd και το Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande τη Δευτέρα, ενώ ο ΥΠΕΞ John Kerry συνομίλησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι- μουν και τους πολιτικούς ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιορδανίας, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Κατάρ.

Ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι δήλωσε ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι “αναμφισβήτητη” και ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν πώς πρέπει να αντιδράσουν.

Στην είδηση σημειώνεται ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον ανακάλεσε τη Βουλή από τις διακοπές της και δήλωσε πως οι Βουλευτές θα ψηφίσουν για την ανάληψη επιχείρησης την Πέμπτη.

Ο στρατηγός του στρατού των ανταρτών «Ελευθερώστε τη Συρία», Σαλίμ Ιντρίς δήλωσε την Τρίτη ότι οι αεροπορικές επιδρομές είναι απαραίτητες για να σταματήσουν τον Άσαντ από το να προχωρήσει σε περισσότερες χημικές επιθέσεις.

“Αν δεν υπάρξει δράση, φοβόμαστε ότι τις επόμενες ημέρες, όχι τις προσεχείς εβδομάδες, ο Μπασάε θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και χημικές ουσίες εναντίον μιας ευρείας περιοχής και, φοβάμαι, ότι ίσως σκοτώσει 20.000 ή 30.000 ακόμη ανθρώπους», δήλωσε ο Ιντρίς στον Διευθυντή των Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του NBC News, Richard Engel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μερικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, κυρίως η Βρετανία, έχουν δώσει το σύνθημα ότι μια γρήγορη, περιορισμένη στρατιωτική επίθεση στη Συρία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση του ΣΑ των ΗΕ. Προστίθεται ωστόσο, ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «μια πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Η Κίνα δήλωσε επίσης ότι μια επίθεση εναντίον της Συρίας θα ήταν «επικίνδυνη και αναξιόπιστη».

Στο μεταξύ, από την Κωνσταντινούπολη μεταδίδεται ότι οι δυτικές δυνάμεις ειδοποίησαν την συριακή αντιπολίτευση να αναμένει ότι θα σημειωθεί ένα πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του Προέδρου Άσσαντ “εντός ημερών”, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν σε συνάντηση απεσταλμένων των δυτικών δυνάμεων και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) στην Πόλη.

“Η αντιπολίτευση ενημερώθηκε με σαφήνεια ότι η δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσσαντ μπορεί να αρχίσει τις αμέσως προσεχείς λίγες ημέρες κι ότι παρ’ όλα αυτά πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζεται για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη”, δήλωσαν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Αχμαντ Τζάρμπα, πρόεδρος του ΣΕΣ, συναντήθηκε με απεσταλμένους από 11 κράτη που ανήκουν στην ομάδα Φίλοι της Συρίας, περιλαμβανομένου και του Ρόμπερτ Φορντ, του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Συρία, σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. Η συριακή αντιπολίτευση φέρεται να παρείχε στους απεσταλμένους έναν κατάλογο στόχων στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα