Το Κίνημα Οικολόγων για την καταστροφή του Πενταδακτύλου

18:29 4/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί τη συνεχόμενη καταστροφή της οροσειράς του Πενταδακτύλου για λόγους λατόμευσης ως μείζον πολιτικό και περιβαλλοντικό θέμα. Η έλλειψη στοιχειώδους προστασίας του οικοσυστήματος της περιοχής, πρέπει να τεθεί επιτακτικά στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καταγγελθεί η Τουρκία και το ψευδοκράτος για τις ανεύθυνες πρακτικές τις οποίες εφαρμόζουν.

Για το λόγο αυτό έχουμε καλέσει για ακόμα μια φορά, την ομάδα Ευρωπαίων Πρασίνων Ευρωβουλευτών να μετατρέψει το θέμα της καταστροφής του

Πενταδακτύλου από τις ανεξέλεγκτες λατομεύσεις, σε Ευρωπαϊκό ζήτημα ύψιστης περιβαλλοντικής προτεραιότητας.

Πριν ένα χρόνο ακριβώς, η τότε Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Ιωάννα Παναγιώτου, απέστειλε επιστολή στον Έλληνα Ευρωβουλευτή των Πρασίνων κ. Χρυσόγελο, ζητώντας του να θέσει το θέμα ενώπιον των συναδέλφων του. Οι Κύπριοι Οικολόγοι είχαν θέσει υπόψη του κ. Χρυσόγελου τη διαμαρτυρία των Τουρκοκυπριακών εφημερίδων και του Δήμου Κυθρέας.

Επίσης είχε τεθεί και το θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής από την τεράστια σημαία του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο, καθώς και το θέμα της ανεξέλεγκτης ανέγερσης τουριστικών κατοικιών στη βόρεια πλευρά της οροσειράς.

Η αναβάθμιση των σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, πρέπει να έχει ως προϋπόθεση το σεβασμό της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας στην κατεχόμενη Κύπρο. Επιτακτικά πρέπει να τεθούν και αυτά τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν δεν θέλουμε να βρεθούμε, σε περίπτωση λύσης, ενώπιον ανεπίστρεπτων καταστροφών.

Η ανάγκη για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας δεν περιορίζεται από τη γραμμή Αττίλα. Ο αγώνας για προστασία του οικοσυστήματος της χώρας επιβάλλεται να γίνεται σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό, να καταγγείλουν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ανεξέλεγκτη αυτή καταστροφή και να απαιτήσουν τον τερματισμό της.

Keywords
Τυχαία Θέματα