Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής εγκαινίασε τη Σχολή Μοριακής Ιατρικής

23:52 17/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε μια λαμπρή τελετή, με τιμώμενο πρόσωπο τον πατέρα της σύγχρονης γενετικής και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής James D. Watson, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής εγκαινίασε την Τετάρτη το βράδυ τη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου.

Στη μεταπτυχιακή Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου

ήδη σπουδάζουν φοιτητές από την Κύπρο και το εξωτερικό και φιλοδοξεί να δώσει το δικό της σημαντικό στίγμα στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και της ακαδημαϊκής αριστείας στον τόπο.

Σε χαιρετισμό του ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου και Διευθυντής της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Φίλιππος Πατσάλης σημείωσε ότι η ίδρυση της Σχολής είναι ίσως ο σημαντικότερος σταθμός στην ιστορία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Με την ίδρυση της Σχολής, ανέφερε, το Ινστιτούτο, το οποίο λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία ως ιατρικό και ερευνητικό κέντρο, καθίσταται πλέον και ακαδημαϊκό κέντρο, μετά από 20 χρόνια δραστηριοποίησης στην εκπαίδευση φοιτητών, επιστημόνων και ιατρών και την ολοκλήρωση πέραν των 40 διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού.

Πρόσθεσε ότι το Ινστιτούτο εγκαινιάζει σήμερα τη δική του μεταπτυχιακή Σχολή που του προσδίδει το κύρος ενός ακαδημαϊκού κέντρου, ενισχύει την ακαδημαϊκή αυτονομία της Κύπρου, η οποία σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται το ανθρώπινο δυναμικό της και την εγχώρια αξιοποίηση των λιγοστών της πόρων.

Ο κ. Πατσάλης είπε ότι η Σχολή δέχτηκε από την πρώτη κιόλας χρονιά μεγάλο αριθμό αιτήσεων από φοιτητές με υψηλά προσόντα. Η Σχολή λειτουργεί αυτή τη στιγμή με δύο προγράμματα, ενώ ο κ. Πατσάλης δεν απέκλεισε την επέκτασή της σε περισσότερα προγράμματα μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Σε μια εποχή που πολύς λόγος γίνεται για την πολυπόθητη ανάπτυξη και τις αναζητούμενες επενδύσεις, η επένδυση στην παιδεία, την έρευνα, την παραγωγή καινούριας γνώσης είναι αναμφίβολα η καλύτερη επιλογή. Η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου είναι αναμφίβολα μια τέτοια επένδυση, είναι όμως και κάτι παραπάνω, είναι μια επένδυση για τα παιδιά μας, μιας επένδυση για το μέλλον της μικρής μας πατρίδας», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι τα οφέλη από την ίδρυση της Σχολής δεν είναι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και άμεσα, μεσοπρόθεσμα και κυρίως χειροπιαστά. Σημείωσε τη συμβολή των αποτελεσμάτων της έρευνας στην κατανόηση της παθογένειας των ασθενειών και στη δημιουργία καινούριων προσεγγίσεων για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία τους. Είπε επίσης ότι άμεσες και ευεργετικές θα είναι οι επιπτώσεις στον τομέα της υγείας και στους ασθενείς.

Αναλύοντας τα οφέλη από τη λειτουργία της Σχολής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην περαιτέρω ανάπτυξη της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας μέσω της ανάπτυξης μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και έρευνας, στη δυνατότητα στους Κύπριους φοιτητές να συνεχίσουν στη χώρα τους τις μεταπτυχιακές σπουδές τους σε προγράμματα αντάξια μεταπτυχιακών κέντρων του εξωτερικού, στη δημιουργία νέων

Keywords
Τυχαία Θέματα