Το ΔΝΤ έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης

11:10 6/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε την Δευτέρα το πράσινο φως για την εκταμίευση 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, δηλαδή την έκτη δόση του δανείου των 30 δισεκατομμυρίων που είχε εγκρίνει τον Μάιο του 2010.

Στην ανακοίνωσή του από την Ουάσινγκτον το ΔΝΤ

αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο ψήφισε υπέρ της αποδέσμευσης του ποσού αυτού με το οποίο η συνολική συνεισφορά του Ταμείου φτάνει τα 20,3 δισεκατομμύρια.

Το Eurogroup έχει ήδη δώσει την έγκρισή του για την αποδέσμευση του δικού του μεριδίου, με το οποίο το συνολικό ποσό που αναμένεται να εκταμιευτεί εντός των προσεχών ημερών φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ σημειώνει ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας βρίσκεται σε ”δύσκολη φάση” καθώς ”οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν αργά”, η οικονομία είναι αδύναμη και το εξωτερικό περιβάλλον επιδεινώνεται.

”Αυτό δικαιολογεί την αναθεώρηση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών”, ανέφερε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ κάλεσε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να δράσει πιο γρήγορα από τον προκάτοχό του για να μειώσει το έλλειμμα και να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις, τον περιορισμό του μεγέθους του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση της συλλογής των φόρων.

Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα το διάστημα 12-16 Δεκεμβρίου προκειμένου να συζητήσει με την κυβέρνηση την οικονομική πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα