Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση ΗΟ

17:21 4/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαφωνία του ΑΚΕΛ για ιδιωτικοποίηση Ημικρατικών Οργανισμών επανέλαβε σήμερα ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, λέγοντας ότι Κυβέρνηση και Τρόικα αρνούνται να συζητήσουν οποιεσδήποτε άλλες επιλογές για εξεύρεση του χρηματικού ποσού που ζητείται.

Σε δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «παρά την καθολική αντίθεση του κυπριακού λαού, και παρά τις δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη προς τους εργαζόμενους στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, η Κυβέρνηση προχωρεί ταχύτατα προς την υλοποίηση της απόφασης που πήρε μαζί με την Τρόικα για ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών».

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων επιβάλλεται στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης φιλοσοφίας για ‘θεραπεία’ σοκ με άξονα το τρίπτυχο λιτότητα – απορρύθμιση – ιδιωτικοποιήσεις».

«Δυστυχώς τόσο η Τρόικα όσο και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αρνούνται να συζητήσουν οποιεσδήποτε άλλες εναλλακτικές επιλογές απορρίπτοντας τόσο τις προτάσεις των ίδιων των Ημικρατικών Οργανισμών αλλά και άλλες εισηγήσεις για εξεύρεση του 1,4 δισ. ευρώ που είναι η οφειλή προς τους δανειστές της χώρας, από άλλες πηγές», είπε ο κ. Ευαγόρου.

Πρόσθεσε ότι «αντίθετα παραμένουν δογματικά αγκυλωμένοι στις νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις τους και προσκολλημένοι σ’ αυτό τον δογματικό παραλογισμό με απώτερο στόχο την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου και αυτό άλλωστε καταδεικνύουν και τα στοιχεία τα οποία καταμαρτυρούν αύξηση των κερδών με αντίστοιχη μείωση των μισθών».

Ο κ. Ευαγόρου είπε πως είναι σε όλους γνωστό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ημικρατικών Οργανισμών όχι μόνο δεν απειλείται με χρεοκοπία αλλά πραγματοποιεί και κέρδη, μεγάλο μέρος των οποίων εδώ και χρόνια καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, «διαφωνεί έντονα με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων» και εκτιμά ότι «το ξεπούλημα οργανισμών κοινής ωφέλειας στον ιδιωτικό τομέα, θα οδηγήσει σε δραστική αύξηση της ανεργίας, αύξηση των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποβάθμιση στην ποιότητα τους όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις στο εξωτερικό».

Ο κ. Ευαγόρου κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση «να μπουν άμεσα σε διάλογο με το συνδικαλιστικό κίνημα και τα πολιτικά κόμματα και να μελετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλαν προς την κυβέρνηση οι Πρόεδροι των Ημικρατικών Οργανισμών, για ανάληψη από τους ίδιους τους Ημικρατικούς μέρους των οφειλών προς την Τρόικα αντί του ξεπουλήματος εθνικού πλούτου προς τον ιδιωτικό τομέα».

Ως ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Ευαγόρου, «θα σταθούμε δίπλα από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και τους εργαζομένους τους οποίους θα υπερασπιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα, καταψηφίζοντας παράλληλα το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από την Κυβέρνηση».

Ο κ. Ευαγόρου είπε πως «είναι για πολλοστή φορά που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται δυστυχώς το ίδιο έργο, δηλαδή από τη μια η Τρόικα να προβαίνει σε θετική αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής και από την άλλη τους κυβερνώντες να πανηγυρίζουν ότι τάχατες πάμε καλά».

«Τι σημαίνει πάμε καλά;» διερωτήθηκε ο κ. Ευαγόρου.

«Πάμε καλά όταν η ανεργία ανέβηκε στο 17,6%, φτάνοντας τις 78.000 άτομα; Πάμε καλά όταν η ανεργία ανάμεσα στους νέους μας ξεπέρασε το 40% δίνοντας μας την πιο θλιβερή πρωτιά σ’ ολόκληρη την Ευρώπη; Πάμε καλά όταν η ύφεση άγγιξε το 6% την στιγμή μάλιστα που οι εκτιμήσεις φέρουν το 2014 να είναι το ίδιο ή και περισσότερο καταθλιπτικό; Πάμε καλά όταν ελλείψει χρηματοδότησης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν ή μια μετά την άλλη; Πάμε καλά όταν συνάνθρωποι μας πεθαίνουν λόγω περικοπών στα φάρμακα; Αλήθεια πώς πάμε καλά;», διερωτήθηκε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Keywords
Τυχαία Θέματα