Τ/κ τύπος αναφέρεται στην απογραφή – Γίνεται λόγος για απογραφή «Φιάσκο»

11:05 5/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο σημερινός τουρκοκυπριακός Τύπος, αναφέρεται στην χθεσινή απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα η οποία διενεργήθηκε με 7500 απογραφείς.

Σε δηλώσεις τους Τ/κ πολιτικοί αναφέρθηκαν στη σημασία που θα έχουν τα αποτελέσματα της απογραφής για τον προγραμματισμό των έργων υποδομής.

Ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι η απογραφή δεν διενεργείται για το θεαθήναι, ότι το ψευδοκράτος δεν πέταξε τόσα σημαντικά κονδύλια στον αέρα και ότι στόχος είναι

να πληροφορηθούν τον ακριβή αριθμό του πληθυσμού.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» με πηχυαίο τίτλο «Φιάσκο» γράφει ότι σε επαφές που είχε με αξιωματούχους των ειρηνευτικών δυνάμεων δήλωσαν ότι δεν έχουν ιδέα για τους 7 παρατηρητές των ΗΕ.

Άλλες εφημερίδες γράφουν ότι ο επικεφαλής των παρατηρητών Ζαν Μισέλ Ντουρ έμεινε ικανοποιημένος από τον τρόπο που διεξήχθη η απογραφή.

Ο σύμβουλος του Ερογλου Κουντρέτ Οζερσάι διέψευσε τις πληροφορίες που είδαν το φως στης δημοσιότητας για τους παρατηρητές ότι δηλαδή δεν ανήκουν τα ΗΕ και είπε ότι πρόκειται για ειδικούς σε θέματα πληθυσμών.

Είπε ότι οι παρατηρητές , συνοδευόμενοι από μεταφραστές είχαν το δικαίωμα να επισκεφθούν οποιοδήποτε υποστατικό και να παρακολουθήσουν την καταγραφή.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ακόμα ότι μεγάλος αριθμός ατόμων δεν καταμετρήθηκε μέχρι τις 6 το απόγευμα ενώ η «Κίπρις» γράφει ότι η απογραφή θα συνεχιστεί και σήμερα.

Τον τίτλο «Φιάσκο» επέλεξε και η εφημερίδα Ορτάμ για να περιγράψει τα της απογραφής.

Σύμφωνα με την «Κίπρις» ο γνωστός δικηγόρος των κατεχομένων Μουσταφά Ασένα κατήγγειλε ότι σε περιοχή του κατεχόμενου χωρίου Αγίου Γεωργίου Κερύνειας, όπου κατοικεί, υπήρχε οικοδομή με 150 άτομα στην οποία δεν έχει μεταβεί κανένας απογραφέας.

Ακόμη και ο λεγόμενος κοινοτάρχης του Γκιόνελη συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που δεν καταμετρήθηκαν.

Όπως γράφει η «Κίπρισλι» κατά την απογραφή σημειώθηκαν και κωμικοτραγικά συμβάντα αφού ως απογραφείς ανέλαβαν φοιτητές από το Σουδάν, Νιγηρία, Βιετνάμ και άλλες χώρες οι οποίοι μη γνωρίζοντας την γεωγραφία της Κύπρου ρωτούσαν τους γεννηθέντες στην Λεμεσό σε ποιο σημείο των κατεχομένων βρίσκεται η πόλη αυτή. Άλλοι ρωτούσαν κοριτσάκια των 14 ετών εάν έχουν γεννήσει, άλλοι ρωτούσαν σε άτομα που υπηρετούν την «στρατιωτική του θητεία» αν είναι ανάπηροι κλπ

Ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι αν η τ/κ πλευρά θεωρεί έγκυρα τα αποτελέσματα της απογραφής που διενεργείται στις ελεύθερες περιοχές, το ίδιο θα πρέπει να πράξει και η ε/κ για την τ/κ απογραφή.

Η εθνικιστική «Βολκάν» ισχυρίζεται ότι η παρουσία παρατηρητών προσέβαλε τους Τ/κ.

Ο λεγόμενος υπουργός δημοσιονομικών Ερσίν Τατάρ θεωρεί ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα ανέρχεται περίπου στις 400.000.

Στην απογραφή του 1996 ο πληθυσμός ήταν 200.587 άτομα ενώ στην απογραφή του 2006 256.644.

Keywords
Τυχαία Θέματα