Τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος θα αντιμετωπίσει στο σημερινό Γιούρογκρουπ ο Βάσος Σιαρλή

09:28 11/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του συνεδρία ως επικεφαλής των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έχοντας να αντιμετωπίσει πολλά δύσκολα ζητήματα, όπως είναι το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, η συνεχιζόμενη αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στη Ζώνη του ευρώ και η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει εκλογών, στην Ιταλία και στη Γερμανία.

Στη συνεδρία του Γιούρογκρουπ θα συμμετέχει και ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο οποίος θα έχει να αντιμετωπίσει

τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το αίτημα κρατών μελών της Ευρωζώνης για διορισμό ανεξάρτητου οίκου για διερεύνηση του θέματος, καθώς και το θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Κύπρου.

Ο κ. Σιαρλή έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν φέρει ένσταση για νέα υποβολή ελέγχου του κυπριακού συστήματος για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος με την προϋπόθεση ότι αυτός θα διεξαχθεί από οργανισμούς διεθνώς αποδεχτούς και με ειδίκευση σε αυτά τα ζητήματα.

Σε σχέση με αναφορές στον ξένο Τύπο ότι οι πιστωτές της Κύπρου επιθυμούν κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Σιαρλή είπε ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα από την Τρόικα, διαβεβαιώνοντας ότι τα δικαιώματα των καταθετών διασφαλίζονται πλήρως από την κυπριακή νομοθεσία.

Στις Βρυξέλλες, θα βρίσκεται σήμερα και η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για να συμμετάσχει στις εργασίες του Γιούρογκρουπ και σε εκδήλωση προς τιμή του απερχόμενου Προέδρου Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στις Βρυξέλλες επίσης μεταβαίνει και η ομάδα του ΔΝΤ που ασχολείται με την Κύπρο, με επικεφαλής τη Ντέλια Βελκουλέσκου, για περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους ομολόγους της της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από τις συνομιλίες δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη, καθώς από το ΔΝΤ δεν έχουν αρθεί οι ενστάσεις γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους, κι όπως είπε πηγή «εκτός ταμείου»,”ουσιαστικά οι συνομιλίες μετατίθενται για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην Κύπρο”.

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι είναι πιθανή η ανακοίνωση διορισμού ανεξάρτητου μέρους για να ελέγξει την εφαρμογή των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους κανονισμούς για την παρεμπόδιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κύπρος, στην οποία διεξάγονται επίσης προεδρικές εκλογές, ζήτησε οικονομική βοήθειά περίπου 17 δισ. ευρώ, ποσό που είναι ίσο με την ετήσια οικονομική παραγωγή της χώρας, ωστόσο, υπάρχουν βαθιές ανησυχίες σε σχέση με το τραπεζικό της σύστημα και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Αν και τα ποσά είναι σχετικά μικρά – η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 240 δισ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις – μια χρεοκοπία της Κύπρου θα μπορούσε να διακυβεύσει σοβαρά την αξιοπιστία του ευρώ, απειλώντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε για τη συνάντηση της Δευτέρας ότι θα επανεξεταστεί η κατάσταση της Κύπρου, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία μέχρις ότου σχηματιστεί νέα κυπριακή κυβέρνηση, το Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα