Την προώθηση των κυπριακών προϊόντων για στήριξη της αγροτικής οικονομίας συζήτησαν Καρογιάν-αγρότες

19:51 23/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η στήριξη της αγροτικής τάξης με έμπρακτους τρόπους ήταν στο επίκεντρο συνάντησης το απόγευμα των αγροτικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν. Στη συνάντηση που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του ΔΗΚΟ τέθηκαν ζητήματα όπως η προώθηση των κυπριακών προϊόντων, οι μεσάζοντες και τα τουρκικά προϊόντα που διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω του κανονισμού για την πράσινη γραμμή. Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

είπε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία και θα στείλει επιστολή στον ΥΠΕΞ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Καρογιάν είπε ότι έγινε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνάντηση και μια πρώτη ιεράρχηση των βασικών προτεραιοτήτων που θα πρέπει να απασχολήσουν την Κυβέρνηση και όλους γενικά. Πρόσθεσε ότι η αγροτική οικονομία ανεξαρτήτως του ποσοστού που δίνει στο ΑΕΠ ανά έτος , δεν παύει να είναι ένα σημαντικότατος τομέας.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν την διοχέτευση των προϊόντων και στο Υπουργείο Άμυνας, στα νοσοκομεία και στην παιδεία έτσι που να δώσουμε ώθηση στα κυπριακά προϊόντα», συνέχισε.
Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν υπάρχουν κάποια προβλήματα για διαδικασίες που είναι θεσμοθετημένες και έτσι η εξ υπουργών επιτροπή που ανέλυσε το θέμα, πήρε την πολιτική απόφαση και έως το τέλος του μήνα θα υπάρχει ολοκλήρωση των επιμέρους ζητημάτων που θα πρέπει να τύχουν χειρισμού.

«Πράγματι τα κυπριακά προϊόντα θα πρέπει να διοχετεύονται στις κρατικές υπηρεσίες, και αυτός είναι ένας έμπρακτος τρόπος στήριξης της γεωργικής τάξης, αλλά επιπρόσθετα και ένα σαφέστατο μήνυμα ότι θα πρέπει να στηριχθεί η ντόπια παραγωγή», είπε ο κ. Καρογιάν.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και για τα ζητήματα της εμπορίας και της αύξησης των εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας συγκεκριμένος, στοχευμένος εξαγωγικός προσανατολισμός.

«Ανέλαβα να συνεννοηθώ με τον Υπουργό Εμπορίου και τις αμέσως επόμενες μέρες οι ηγεσίες των αγροτικών οργανώσεων θα έχουν μαζί του συνάντηση για να δούμε πλέον πρακτικά με ποιους τρόπους προχωρούμε αυξάνοντας το εξαγωγικό εμπόριο , υπάρχουν δυνατότητες, αρκεί να υπάρξει και σωστή στόχευση», συνέχισε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι υπάρχει και το ζήτημα με το κανονισμό της πράσινη γραμμής, γιατί σε πολλούς παραγωγικούς τομείς και στη γεωργία, αντιμετωπίζονται σοβαρά φαινόμενα και πολλές φορές προϊόντα που προέρχονται από την Τουρκία, που είναι παραγωγής Τουρκίας , διοχετεύονται στην κυπριακή αγορά χωρίς να υπάρχουν οι ουσιαστικοί έλεγχοι και χωρίς να υπάρχουν όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να εφαρμοστεί σωστά ο κανονισμός αυτός.

«Αύριο θα στείλω επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών και θα ζητώ να γίνει μια συζήτηση ευρύτερη σε ό,τι αφορά την ερμηνεία του κανονισμού και με ποιους τρόπους θα μπορούμε να προστατέψουμε τους γεωργούς και άλλους παραγωγικούς κλάδους που υφίστανται τα προβλήματα», συνέχισε. Εξήρε επίσης το πνεύμα συλλογικότητας και συναίνεσης και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επιδεικνύουν οι αγροτικές οργανώσεις.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας δήλωσε ότι η αγροτική οικονομία έχει ένα μεγάλο δυναμισμό που αν αξιοποιηθεί από όλους συλλογικά, μπορεί να φέρει εκείνο το ποθητό αποτέλεσμα. Ανέφερε ότι το1% ανάπτυξη αντιστοιχεί με 4% στο γενικό ΑΕΠ και το ζητούμενο είναι να αυξήσουμε τις εξαγωγές. «Στις δύσκολες στιγμές όλοι θα πρέπει να σκαλίσουμε ακόμη και το βράχο για να φέρουμε εκείνο το αποτέλεσμα που πρέπει, για να γίνει ο κυπριακός λαός περήφανος, μακριά από τις όποιες εξωτερικές πιέσεις», σημείωσε.

Ο κ. Χάμπας απηύθυνε έκκληση προς τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία να απλοποιηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες και να απαλειφθεί η γραφειοκρατία.

Από πλευράς Παναγροτικού ο ΓΓ Νεκτάριος Κάρυος ανέφερε ότι στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που διάγουμε, ευτυχώς οι πολιτικές ηγεσίες έχουν ανακαλύψει και την αξία της αγροτικής οικονομίας.

Συνεχάρη τον κ. Καρογιάν γιατί πρώτος ανέλαβε την πρωτοβουλία για ανταλλαγή απόψεων για αξιοποίηση της αγροτικής οικονομίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας γενικότερα, για αντιμετώπιση της ανεργίας και την βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ που αποτελούν προτεραιότητα για αυτό το σκοπό.

«Τα προγράμματα που παγοποιήθηκαν εδώ και μια δεκαετία θα πρέπει να επανεκκινήσουν, και καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία να μελετήσουν και να εξασφαλίσουν τις ανάλογες πιστώσεις προς την κατεύθυνση αυτή, έτσι ώστε να επενδύσουμε προς παραγωγικές δράσεις για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να ξεκινήσουμε ξανά την οικονομία μας», συνέχισε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα ρύθμισης της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, για να υπάρχει δίκαιο πλαίσιο δραστηριοποίησης των υφιστάμενων αγροτών και άλλων που θα ενδιαφερθούν να ενταχθούν.

Ο Τάκης Χριστοδούλου, Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης, ανέφερε ότι μέσα από την κρίση αναδείχθηκε η ανάγκη να ξαναδούμε τον εαυτό μας , να εκτιμήσουμε ποιοι είμαστε και να αγαπήσουμε ξανά τον τόπο μας.

«Οι αγροτικές οργανώσεις από πέντε διαφορετικά κόμματα είμαστε ενωμένες, δίνουμε την μάχη και με την ηγεσία του τόπου , γιατί αυτός ο τόπος έχει μέλλον για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», συνέχισε. Ανέφερε ακόμη ότι στην συνάντηση έγινε κωδικοποίηση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος με κυριότερο των θέμα των μεσαζόντων . Είπε ότι στόχος είναι παραγωγοί και καταναλωτές να δημιουργήσουν μια συνεργασία-συμμαχία , να σχεδιάσουν τους συνεταιρισμούς πάνω σε γεωγραφική βάση και να δημιουργήσουν μικρές βιοτεχνίες μεταποίησης προϊόντων.

Για το θέμα του λεγόμενου εμπορίου της πράσινης γραμμής, ανέφερε ότι είναι η κερκόπορτα για να μπαίνουν στην αγορά τουρκικά προϊόντα και όχι μόνο .

Ο ΓΓ της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας ανέφερε ότι σε όλες τις χώρες όταν υπάρχει κρίση, ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης είναι η αγροτική οικονομία και κάλεσε το κράτος να δώσει περισσότερη σημασία στο θέμα αυτό . Ανέφερε ότι σαν συγκυβέρνηση και ένας από τους βραχίονες της κυβέρνησης το ΔΗΚΟ είδε θετικά τα προβλήματα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος του κόμματος « θα ασκήσει επιρροή, πίεση και πειθώ για να υιοθετηθούν τα μέτρα προς όφελος του αγροτικού κόσμου και της οικονομίας γενικότερα”.

Από πλευράς του Ευρωαγροτικού ο ΓΓ Λάμπρος Αχιλλέως είπε ότι η κρίση ανέδειξε και έβγαλε στην επιφάνεια την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα της αγροτικής οικονομίας. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για την συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων λέγοντας ότι έγινε επικέντρωση σε τρεις άξονες.

«Επιτέλους να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, να γίνουν απλές οι διαδικασίες συμμετοχής των αγροτών και να γίνει χώρος ώστε και ο τελευταίος αγρότης να έχει πρόσβαση» σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι η εμπορία είναι σημαντικό κεφάλαιο και πρέπει να εξευρεθούν τρόποι διοχέτευσης στην αγορά ενώ εξίσου κρίσιμο είναι και το ζήτημα της διακίνησης αγροτικών προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές που δεν παράγονται στα κατεχόμενα όπως ψάρια που δεν υπάρχουν στις κυπριακές θάλασσες, κεράσια και φουντούκια.

Keywords
Τυχαία Θέματα