Την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Πορτογαλία ανακοίνωσε το ΔΝΤ

23:01 8/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Πορτογαλία θα λάβει δόση σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο διάσωσης της, καθώς η χώρα εφαρμόζει μέτρα λιτότητας για να συγκρατήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμά.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση ποσού ύψους 1,91 δισ. ευρώ,

μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των επιδόσεων της Πορτογαλίας στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζει η χώρα και υποστηρίζεται με τριετές δάνειο από το ΔΝΤ, αναφέρει σε ανακοίνωση το Ταμείο.

Η εκταμίευση της νέας δόσης αυξάνει το συνολικό ποσό των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο του δανείου στα 24,34 δισ. ευρώ.

Η υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης έλαβε δάνειο διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Μάιο του 2011.

Σε αντάλλαγμα, οι διεθνείς δανειστές απαίτησαν οικονομικές μεταρρυθμίσεις για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Πορτογαλίας στο 4% του ΑΕΠ από το 2014.

Παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει εφαρμόσει μέτρα για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών καθώς επιδιώκει να λάβει τις επόμενες δόσεις του δανείου διάσωσης.

Το κράτος της Ευρωζώνης, η οποία εξήλθε το δεύτερο τρίμηνο του 2013 από ύφεση διάρκειας πέρα των δύο ετών, απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα ανέλθει στο 5,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μέχρι το τέλος του 2013.

Η ανακοίνωση για εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ έρχεται τη στιγμή που δημόσιοι υπάλληλοι στην Πορτογαλία πραγματοποιούν 24ωρη απεργία για να διαμαρτυρηθούν για το νέο γύρο περικοπών σε μισθούς του δημοσίου τομέα και συντάξεις που προτείνονται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα