Τηλεφωνική συσκευή που εκλύει μυρωδιές ελπίδα για τη νόσο Alzheimer

12:45 17/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ερευνητές δημιούργησαν συσκευή που θα επιτρέπει να ‘γράφουμε και να μυρίζουμε’. Ονομάζεται oPhone.

Ο David Edwards και οι συνεργάτες του από το Harvard School of Engineering and Applied Sciences, στη Μασαχουσέτη, δημιούργησαν το oPhone το οποίο επιτρέπει την αποστολή μυρωδιών μέσω email, tweet ή κειμένου σε

άλλα oPhones με χρήση Bluetooth.

Ο Edwards, φοιτητής στο Michigan Technological University, δήλωσε ότι η τεχνολογία μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμη στον κόσμο της περίθαλψης, ιδιαίτερα στην αγωγή κατά της νόσου Alzheimer όπως και στην ψυχική νόσο.

Tο oPhone δεν λειτουργεί σαν τα άλλα κινητά τηλέφωνα. Δεν μεταδίδει ούτε λαμβάνει ήχους.

Η κυλινδρική συσκευή αποτελείται από σετ “oChips” που μπορούν να αποθηκεύσουν και να μεταδώσουν εκατοντάδες μυρωδιές για 20-30 δευτερόλεπτα.

Τα αρώματα δημιουργήθηκαν από την ειδικό Marlène Staiger.

“Tο oPhone λειτουργεί σαν τηλέφωνο για μυρωδιές. Απελευθερώνει πολύπλοκες συνθέσεις οσμών από απόσταση και με πολύ προσωπικό τρόπο, όπως ένα κανονικό τηλέφωνο. Μόνο που αντί για λέξεις χρησιμοποιεί αρώματα, σημειώνει ο Edwards.

Στην αρχή το oChips θα παράγει περισσότερες από 300 μυρωδιές. Μελλοντικά θα μπορούσε να παράγει 50.000 μυρωδιές.

Tο oPhone δοκιμάζεται σε συνεργασία με καφετέρια στο Παρίσι, με σκοπό να παρέχει στους πελάτες αισθητική απόλαυση.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το oPhone θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από Alzheimer, στρες ή ψυχικές διαταραχές.

Ο Edwards πιστεύει ότι το oPhone θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της μνήμης. Δήλωσε πως γνωρίζουμε ότι η όσφρηση είναι ισχυρός διεγέρτης της μνήμης και στενά συνδεδεμένη με τη γεύση.

Για όσους αντιμετωπίζουν απώλεια μνήμης ή την πιθανότητα να χάσουν τη μνήμη τους ή για αυτούς που αντιμετωπίζουν την αποκατάσταση της ψυχικής λειτουργίας, η ιδιότητα παραγωγής πολύπλοκων μυρωδιών σε συνδυασμό με οπτικά σινιάλα αποτελεί συναρπαστική ευκαιρία για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα