Τι ρόλο παίζουν οι βιταμίνες C και Ε στο οξειδωτικό στρες;

15:36 29/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την επίδραση της άσκησης στο οξειδωτικό στρες, τόσο των ενηλίκων όσων και παιδιών νεαρής ηλικίας, έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» το εργαστήριο βιοχημείας της άσκησης του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης της Φυσικής Απόδοσης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από έρευνες που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο εργαστήριο,

αλλά και άλλες ερευνητικές εργασίες προκύπτει, όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Θανάσης Τζιαμούρτας ότι δεν είναι απολύτως σίγουρο πως μπορεί να δοθεί μια ξεκάθαρη κατευθυντήρια οδηγία για τη δοσολογία λήψης των βιταμινών C και Ε από τους αθλητές.

Πολλοί ερευνητές αναφέρουν -και συμφωνεί ο ίδιος μαζί τους- ότι το οξειδωτικό στρες είναι απαραίτητο για να επέλθουν προπονητικές προσαρμογές και μεταβολή αυτού, με τη λήψη αυξημένης ποσότητας αντιοξειδωτικών ουσιών, μπορεί να επηρεάσει την απόδοση. «Αυτό βέβαια δε σημαίνει», διευκρινίζει ο κ. Τζιαμούρτας, ότι δεν μπορεί να πάρει κάποιος αρκετή ποσότητα αυτών των βιταμινών διαμέσου της διατροφής, καταναλώνοντας αρκετά φρούτα και λαχανικά. Ίσως, μάλιστα, αυτός ο τρόπος να είναι και ο πιο δόκιμος».

«Είναι γενικά παραδεκτό», λέει ο κ. Τζιαμούρτας, «πως τόσο η βιταμίνη C όσο και η βιταμίνη Ε έχουν αντιοξειδωτική δράση. Ο ρόλος τους είναι να δωρίζουν ένα ….

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα