Τη μνήμη Καβάζογλου-Μισιαούλη τίμησαν Ε/κ και Τ/κ σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ

15:01 14/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Καταδίκη σε φαύλο κύκλο ύφεσης νέοι όροι της Τρόικας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην εκδήλωση μνήμης
Τυχόν αποδοχή των νέων απαράδεχτων και ασήκωτων όρων της Τρόικας, θα καταδικάσει την παρούσα και την επόμενη γενιά σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος πρόσθεσε πως το κόμμα του επιμένει πως έχουν όλοι υποχρέωση να συζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Μιλώντας

από το βήμα της συγκέντρωσης Ε/Κ και Τ/Κ στο Δάλι, όπου τιμήθηκε η μνήμη των Κώστα Μισιαούλη και Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, ο κ. Κυπριανού είπε πως «απαιτείται να έχουμε ένα διάλογο χωρίς παρωπίδες και χωρίς δογματική προσήλωση σε αδιέξοδες πορείες».

Κάλεσε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συνεργαστούν για να δουν τι κερδίζει και τι χάνει η Κύπρος πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά σε κάθε διαφορετικό σενάριο.

«Ως ΑΚΕΛ», είπε, «ολοκληρώνουμε τις επεξεργασίες μας και σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προτάσεις μας στο λαό, με ειλικρίνεια και εντιμότητα. Με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας. Ξεκαθαρίζουμε ότι εύκολες λύσεις και εύκολες επιλογές δεν υπάρχουν. Το θέμα είναι στον όποιο οδυνηρό δρόμο θα βαδίσουμε να είμαστε εμείς οι αφέντες στον τόπο μας. Να γνωρίζουμε ότι οι θυσίες μας σύντομα θα αποδώσουν και θα βρεθούμε ξανά σε πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στην εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «προεκλογικά ο διεθνής τύπος κατακλυζόταν από τις προσδοκίες πολλών και διαφόρων σε ενδεχόμενη εκλογή του και εξέφραζαν βεβαιότητα ότι θα έβλεπε με κατανόηση τις απαιτήσεις των ξένων για το νησί μας».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «οι δικές του δεσμεύσεις ήταν άλλες και πολύ χαρακτηριστικές, αφού διαβεβαίωνε πως ουδέποτε θα υπέγραφε μνημόνιο αν αυτό προνοούσε κούρεμα καταθέσεων, διαβεβαίωνε το προσωπικό των Ημικρατικών Οργανισμών ότι δεν θα αποδεχόταν με τίποτα την ιδιωτικοποίησή τους και δεσμευόταν ότι δεν θα είχαμε νέες συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων».

Για το μνημόνιο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «δεν περιλαμβάνει μόνο κούρεμα, σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, που επίσης απέρριψε πολλές φορές ο κ. Αναστασιάδης και δυσβάσταχτες περικοπές στην παιδεία και στην υγεία, σημαίνει ρήτρες αφηρημένες που θα μας δεσμεύουν όμως με πολύ ξεκάθαρο τρόπο στο μέλλον».

«Μας εξέπληξε επίσης πραγματικά πως ο κ. Αναστασιάδης απέκρυψε από τα πολιτικά κόμματα και το λαό δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Τρόικας. Δεσμεύσεις όπως η πώληση του χρυσού και η πώληση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Ως ΑΚΕΛ ουδέποτε είχαμε αυταπάτες για το τι θα σήμαινε για την Κύπρο και το λαό μας η αίτηση για στήριξη από το Μηχανισμό Στήριξης. Γι’ αυτό και ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας διαπραγματεύθηκε σκληρά και μέχρι τέλους με τους δανειστές, καταλήγοντας σε μια καταρχήν συμφωνία που δεν προνοούσε ούτε κούρεμα καταθέσεων, ούτε ιδιωτικοποιήσεις», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Όπως ανέφερε, «εκείνη η συμφωνία δεν επικυρώθηκε, γιατί δεν τη δεχόταν η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιμένοντας σε πρόσθετους, απαράδεχτους όρους», συμπληρώνοντας πως «γι’ αυτό και τελικά οι δανειστές, επέλεξαν να περιμένουν το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών για να διαπραγματευθούν με τον κ. Αναστασιάδη».

Συνέχισε λέγοντας πως «είναι καταγεγραμμένη η πεποίθηση της Deutsche Bank σε έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε προεκλογικά, πως ο κ. Αναστασιάδης αν εκλεγόταν δεν θα έφερνε αντιρρήσεις στις απαιτήσεις της Τρόικας», για να προσθέσει ότι «ως ΑΚΕΛ είχαμε υποδείξει στο λαό προεκλογικά πως οι δανειστές επένδυαν στον κ. Αναστασιάδη για να πετύχουν τη συμφωνία που ήθελαν και αυτό δυστυχώς τελικά έγινε».

Ανέφερε ακόμα πως «στην Κύπρο, τα δημοσιονομικά προβλήματα θα αντιμετωπίζονταν εύκολα και δίχως να χρειάζεται να αποταθούμε στο Μηχανισμό Στήριξης, αν δεν υπήρχε το θέμα των τραπεζών, προσθέτοντας πως «αυτό λέγαμε ως ΑΚΕΛ προεκλογικά και αυτό αποδέχονται όλοι σήμερα».

«Ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ ως αντιπολίτευση ευλογούσαν το καλό σύστημα και κατηγορούσαν την κακή Κυβέρνηση. Για εκείνους τα διαρθρωτικά προβλήματα ήταν το μεγάλο ζήτημα και οι τράπεζες το μεγάλο θύμα των ιδεοληψιών του Δ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για τυχόν λάθη και αδυναμίες που μπορεί να υπήρξαν στην πενταετία. Δεν πρόκειται όμως ποτέ να αποδεχτούμε ευθύνες για τα λάθη και τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς άλλων», είπε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «οι πραγματικά κρίσιμες για την οικονομία συνθήκες, φαίνεται πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις πριν από το φθινόπωρο του 2013», σημειώνοντας πως «οι προεκλογικές θέσεις που εξέφρασε ο κ. Αναστασιάδης για το Κυπριακό μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία».

Το ΑΚΕΛ, είπε, «θα αναμένει να δει πώς θα χειριστεί το Κυπριακό στην πράξη, ωστόσο αν όμως η τουρκική πλευρά συνεχίσει να επιμένει στη συνομοσπονδιακή λογική και στις απαράδεχτες θέσεις της, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».

Ο πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας της ΝΤΕ-ΒΙΣ, Μεχμέτ Σεϊζ δήλωσε ότι «όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο σήμερα, έτσι και στην Κύπρο παίζονται διάφορα παιχνίδια αναφορικά με την οικονομική κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα του καπιταλισμού, αλλά τυγχάνει εκμετάλλευσης από τους ιδίους τους καπιταλιστές και τα κράτη τους, για να περιορίσουν περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων και να προκαλέσουν περισσότερη φτώχεια στα πλατιά στρώματα».

Απηύθυνε τη βαθιά του αλληλεγγύη και τους αγωνιστικούς του χαιρετισμούς στους Ελληνοκύπριους εργαζόμενους, που δίνουν αγώνα ενάντια στις επιθέσεις της Τρόικας. «Αυτές τις δύσκολες μέρες θα πρέπει να δημιουργήσουμε ξανά τη βάση του κοινού μας αγώνα. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τον αγώνα μας ενάντια στη διχοτόμησης, που είναι και το μεγαλύτερο μας πρόβλημα», είπε.

Τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στο τ/κ κοιμητήριο Ιδαλίου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στον τάφο του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε αποτίμηση τιμής εις μνήμην του Κώστα Μισαούλη, στο Κοιμητήριο Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.

Γύρω στις 10:00 έγινε η εκκίνηση πορείας νεολαίας από το Πέρα Χωριό προς το Δάλι και στις 10:45 συγκέντρωση έξω από το οίκημα Λαϊκών Οργανώσεων Δαλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα