Τη μείωση χορηγίας και φαρμάκων στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, συζήτησε η Βουλή

18:18 14/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το πρόβλημα της μείωσης της κρατικής χορηγίας που δίδεται στα άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά παράλληλα και το πρόβλημα της μείωσης του αριθμού των φαρμάκων που τους παρέχονται από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, συζήτησαν σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου είπε πως είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύσει που να ικανοποιεί τα άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου, το κυριότερο πρόβλημα των ατόμων με πολλαπλή

σκλήρυνση είναι η παροχή φαρμάκων και συγκεκριμένα η παροχή ιντερφερόνης, η οποία προσφέρεται σε τρία είδη, ωστόσο, πρόσθεσε οι φαρμακευτικές υπηρεσίες παρέχουν πλέον μόνο το ένα είδος, λόγω κόστους.

Είπε πως η ιντερφερόνη κοστίζει χίλια ευρώ ανά μήνα για την θεραπεία του κάθε ασθενούς, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο φάρμακο βοηθά τους ασθενείς να παραμένει σταθερή η κλινική τους εικόνα, χωρίς να υπάρχει άμεση και ταχεία επιδείνωση.

Τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης ζήτησαν από τα μέλη της Επιτροπής Υγείας όπως έχουν την ευκαιρία να έχουν στη διάθεση τους τα συγκεκριμένα φάρμακα.

«Τα τρία αυτά φάρμακα είναι ισάξια και αυτό που προέχει είναι να υπάρχει η κατανόηση και καταλήγουμε στο ότι θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με την παροχή του συγκεκριμένου φαρμάκου ανάλογα με τις ανάγκες του ενός εκάστου ασθενούς με τέτοιου είδους πρόβλημα και είναι αυτό το οποίο εμείς ως Βουλή θα ζητήσουμε από το Υπουργείο, την εναλλακτική λύση να είναι στη διάθεση του συγκεκριμένου ασθενούς, ο οποίος θα το έχει άμεση ανάγκη τη δεδομένη χρονικά στιγμή και είναι μια λύση, η οποία ικανοποιεί απόλυτα τα μέλη του Συνδέσμου», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη δήλωσε πως «στο κρατικό συνταγολόγιο βλέπουμε ότι τα φάρμακα, για την πολλαπλή σκλήρυνση μειώθηκαν».

«Ενώ προηγουμένως είχαν στην επιλογή του τρία είδη ιντερφερόνης σήμερα παραμένει το ένα. Εκείνο που ζητούμε άμεσα είναι αν αυτό το είδος του φαρμάκου που χρησιμοποιούν σήμερα δεν έχει αποτελεσματικότητα ή προκαλεί άλλες παρενέργειες, τότε ο ασθενής έχει το δικαίωμα επιλογής άλλου είδους ιντερφερόνης, στο οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα