Τη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης μελετούν Κύπρος και Ισραήλ

12:37 4/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τρόπους με τους οποίους η Κύπρος και το Ισραήλ θα μπορούν να αρχίσουν συνεργασία για τη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης που θα περιλαμβάνει δεδομένα για τα αποτελέσματα των εκσκαφών που πραγματοποιούνται στις δύο χώρες καθώς και για περίληψη των χιλιάδων αρχαιολογικών ευρημάτων, εξετάζουν εκπρόσωποι του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Ισραήλ που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Κύπρο και είχαν επαφές με τα στελέχη του

Ινστιτούτου Κύπρου.

Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, οι Δρ. Gideon Avni, Επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, μαζί με τον Δρα David Gabai, επικεφαλής του Τμήματος Πληροφορικής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της χώρας, περιέγραψαν το όραμα που έχουν για τη δημιουργία τράπεζας δεδομένων η οποία θα έχει πληροφορίες για όλες τις αρχαιότητες στις δύο χώρες και θα επιτρέπει σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές να εμβαθύνουν τις γνώσεις και την αντίληψη που έχουν για τον πολιτισμό της κάθε μιας.

Όπως είπε ο Δρ. Avni, η όλη ιδέα εδράζεται στη δημιουργία επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός και διοικητικός οργανισμός αρχαιολογίας της χώρας, και του αντίστοιχου στην Κύπρο Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Αν και υπήρξαν και παλιά επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ των αρχαιολόγων των δύο χωρών, η μεγαλύτερη ώθηση ήρθε από την υπογραφή πολιτιστικών συμφωνιών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο.

Το αποτέλεσμα είναι η κατάρτιση ενός καταλόγου έργων στα οποία Κύπριοι και Ισραηλινοί αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Κύπρου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Ισραήλ θα αρχίσουν να εργάζονται και αυτός ήταν και ο λόγος της σύντομης επίσκεψής μας, είπε ο Δρ. Avni.

“Η επίσκεψη στο Ινστιτούτο Κύπρο ήταν πολύ παραγωγική. Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι από το υψηλό επίπεδο στην έρευνα και τα πολλά προγράμματα που διεξάγονται στο Ινστιτούτο», πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ειδικότερα, είπε, ”σε σχέση με την εργασία μας στο Ισραήλ ήταν η καταγραφή των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, ενώ είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε λεπτομέρειες με τους συναδέλφους μας στην Κύπρο».

Όπως είπε, στην τελευταία συνάντηση που είχαν με το Ινστιτούτο Κύπρο, συζήτησαν τρόπους για μελλοντική συνεργασία των δύο οργανισμών, από κοινού με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου.

Ηδη στο Ισραήλ μετέβη η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Μαρία Χατζηκωστή για συζήτηση επιπρόσθετων τομέων για συνεργασία.

«Πιστεύω ότι αυτές οι επισκέψεις έχουν ανοίξει το δρόμο για στενότερες διμερείς επαφές μεταξύ των αρχαιολόγων και αρχαιολογικών ινστιτούτων στις δύο χώρες”, ανέφερε ο Δρ. Avni.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής των Ισραηλινών αξιωματούχων στο Ινστιτούτο, εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων στους τομείς των τρισδιάστατων και άλλων τεχνικών απεικόνισης που χρησιμοποιύνται στην αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς επίσης και της διαχείρισης ψηφιακών βιβλιοθηκών πολι

Keywords
Τυχαία Θέματα