Θετικές οι πρωτοβουλίες της Λευκωσίας στο Κυπριακό, δηλώνει ο Ευ. Βενιζέλος

20:30 30/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θετικές χαρακτήρισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, να διορίσει διαπραγματευτή για το Κυπριακό, επιδιώκοντας κινητικότητα μέσω της ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Βενιζέλος,

απαντώντας σε ερώτηση για το αν προετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο Ανάν, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη, ενώ ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν να συγκροτήσουν μηχανισμό αυτόματου συντονισμού μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, που θα αφορά σειρά θεμάτων, τόσο για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, μέχρι και τη συμμετοχή της Κύπρου στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα “Συνεταιρισμός για την Ειρήνη”.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε σημαντικό το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, στο χώρο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που έχει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και την ίδια ώρα υπάρχει ενεργειακή προσέγγιση Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, που δίνει τη δυνατότητα να συνδέσει η ελληνική κυβέρνηση το ρόλο της ως «πύλη επαφής του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση», έτσι ώστε να υπάρξουν διπλωματικές σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στην εφ` όλης της ύλης ενημέρωση που πραγματοποίησε στην Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας την ενεργειακή διπλωματία, ενώ αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι η Αθήνα συνεχίζει να αναγνωρίζει μονάχα μία διαφορά με την Τουρκία, αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, αντίθετα η Τουρκία από την πλευρά της δίνει αφορμές για να τεθούν ζητήματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.
«Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ένα καλό επίπεδο και διαύλους επικοινωνίας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορούν οι υπουργοί Εξωτερικών να μιλούν στο τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή για να λειαίνονται προβλήματα. Να τηρούνται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε αέρα και θάλασσα – και η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουμε μειωμένο αριθμό παραβιάσεων και παραβάσεων του εναέριου χώρου μας και του FIR Αθηνών εκ μέρους της Τουρκίας. Έχουμε βεβαίως ναυτικές διελεύσεις, τις οποίες και παρακολουθούμε» ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό πράγμα που έχει γίνει για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι πως διεξάγονται πραγματικές έρευνες μετά το 1987. Έχει μεγάλη σημασία ότι δόθηκαν οι άδειες, ότι έχουμε πληροφορήσει τον ΟΗΕ για το νόμο 4001/2011 για τα απώτατα όρια των θαλασσίων ζωνών μας, προ της αναγκαίας διαβούλευσης για την οριοθέτηση».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο εάν ο διάλογος με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών καταλήξει χωρίς αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή σε διεθνές όργανο.

Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν έχει σεβαστεί τη σχέση της με την ΕΕ.
Όσον αφορά την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή «συμπίπτει με το μεγάλο κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι «το κυρίαρχο ευρωπαϊκό όραμα έχει θαμπώσει». Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, που θα αφορά τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας θα επισημοποιηθούν και θα αφορούν την ανάπτυξη με απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, τα ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας, την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση και την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική (θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, αλιευτικές ζώνες στη Μεσόγειο), καθώς όπως είπε «σημασία έχει να τονιστεί διεθνώς, πως η Μεσόγειος είναι ευρωπαϊκός πλούτος».

Keywords
Τυχαία Θέματα