Θετικές οι πρώτες ενδείξεις στις αγορές για την Ελλάδα

13:54 10/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Θετικές φαίνεται πως είναι οι πρώτες ενδείξεις από την προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση 5ετους ομολόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές στο βιβλίο του ομολόγου, που έκλεισε στις 11.30 το πρωί, ξεπέρασε τα 20 δις ευρώ, και οι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν ήταν πέραν των 550. Τελικά, το επιτόκιο φαίνεται πως διαμορφώνεται στο 4,95% για ποσό 3 δις

ευρώ, κάτι που ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Πάντως, όπως επισημαίνουν και τα έγκυρα διεθνή οικονομικά δίκτυα, πρέπει να αποφύγει κάποιος τους «γρήγορους πανηγυρισμούς», καθώς η πώληση έχει μία συμβολική σημασία, αφού τακτικά, κάθε μήνα σχεδόν, η Ελλάδα αντλεί ποσά άνω των 1 δις ευρώ μέσω εκδόσεων έντοκων ομολόγων 13-26 εβδομάδων. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης, προέρχεται από τους δανειστές της χώρας.

Το Dow Jones Newswires επισημαίνει ωστόσο ότι μία επιτυχημένη πώληση του σημερινού ομολόγου, θα αποτελέσει ένα μικρό έστω, αλλά οπωσδήποτε σημαντικό βήμα «προς τον απογαλακτισμό της Ελλάδας» από τα δάνεια που λαμβάνει, οπότε πλέον θα μπορεί «με μεγαλύτερη σταθερότητα» να ομιλεί για «έξοδο από την κρίση».

Έπειτα από ένα υποτονικό ξεκίνημα, το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να αντιδρά θετικά μεν, συγκρατημένα δε, στα «καλά νέα», όπως τα χαρακτήρισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος προ ολίγου, μιλώντας για “επιτυχή έξοδο”. Πριν λίγο ο Γενικός Δείκτης εκινείτο με θετικό πρόσημο 0,48%, ευρισκόμενο στις 1299, 37 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα