Θεσμοθετείται η σύσκεψη αρχηγών ως επίσημο όργανο της Βουλής

16:05 7/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα τεθεί το απόγευμα η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής, με την οποία θα θεσμοθετηθεί ως επίσημο κοινοβουλευτικό όργανο η σύσκεψη αρχηγών, ή εκπροσώπων των κομμάτων. Στη σύσκεψη αρχηγών αποφασίστηκε επίσης ότι η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014 από την Ολομέλεια της Βουλής

θα γίνει στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση λήφθηκε κατά την πρωινή σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων κατά την οποία συζητήθηκε επίσης το θέμα της διαρροής εγγράφων. Με βάση τον κανονισμό της Βουλής τα έγγραφα που κατατίθενται στη Βουλή ως απόρρητα θα τυγχάνουν διαχείρισης ως εμπιστευτικά έγγραφα και σε αυτά θα έχουν πρόσβαση όλοι οι Βουλευτές.

Ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής την οποία αφορούν τα έγγραφα, μπορούν να κατέχουν αντίγραφα των εμπιστευτικών εγγράφων.

Επίσης όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ σήμερα κατατίθεται μνημονιακό νομοσχέδιο με το οποίο καθορίζεται ότι αποκλειστική αρμοδιότητα για τις προσλήψεις στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας όπως και στο θέμα των μισθών των υπαλλήλων της ΚΤ.
Εξαιρεί δηλαδή τους υπαλλήλους της Κεντρικής Τράπεζας από τις αποκοπές μισθών στο δημόσιο τομέα.

Περαιτέρω ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ενημέρωσε τη σύσκεψη αρχηγών για την πρόθεση του να καταθέσει πρόταση νόμου για οριζόντια ψηφοφορία στις ευρωεκλογές.

Σε δηλώσεις ο κ. Περδίκης αρχικά ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών τοποθετήθηκε ομόφωνα υπέρ της πρότασης νόμου που κατέθεσε με την οποία τίθεται κατώτατο όριο ηλικίας για υποβολή υποψηφιότητας για διεκδίκηση των αξιωμάτων των Ευρωβουλευτών, των δημάρχων και των κοινοταρχών το 21ο έτος της ηλικίας.

Δεδομένης της ομοφωνίας η ψήφιση της πρότασης σε νόμο σε 15 ημέρες πρέπει να θεωρείται δεδομένη ανέφερε ο Βουλευτής των Οικολόγων.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου για την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις ευρωεκλογές είπε ότι με αυτή εισάγεται μερικώς πλην ικανοποιητικώς η οριζόντια ψηφοφορία.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κόμματα που τάσσονται υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας και διευκρίνισε ότι η μερική εισαγωγή αυτού του τρόπου ψηφοφορίας θα διασκεδάσει κάποιες ανησυχίες των κομμάτων.

Ανέφερε ακόμα ότι η πρόταση που ετοιμάσθηκε θα διαβιβαστεί στα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα για να μπορέσουν εφόσον το επιθυμούν να κάνουν διαφοροποίηση.

Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε και στο θέμα της διαρροής εγγράφων και επανάλαβε ότι κάποιοι προσπαθούν να φυλακίσουν τη διαφάνεια, χαρακτηρίζοντας το στρονγκ ρουμ φυλακή των εγγράφων.

Keywords
Τυχαία Θέματα