Θέσεις Οικολόγων για τις προτάσεις της ΤΡΟΙΚΑ

10:02 15/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Θέσεις Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τις προτάσεις της Τρόικα και τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης

Α. Εισαγωγή
Παρά το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ουδέποτε είχε την εξουσία και την ευθύνη να συμμετέχει στη διαμόρφωση και δημιουργία δημοσιονομικών στρεβλώσεων, θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων καταθέτοντας προτάσεις και εισηγήσεις. Ένα όμως οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε: Το Κίνημα Οικολόγων δεν αισθάνεται ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα λάθη άλλων,

ιδιαίτερα εάν ακόμα και τώρα, δεν εισακουστούν οι προτάσεις μας.

Θέλουμε να σημειώσουμε, ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατάθεση των προτάσεων της τρόικα (που ήταν στα χέρια της κυβέρνησης από τον περασμένο Ιούλιο) αλλά και η απίστευτη καθυστέρηση στην ετοιμασία αντιπροτάσεων από μέρους της κυβέρνησης μόνο αρνητικές επιπτώσεις είχε τόσο στην οικονομία του τόπου όσο και στην ουσιαστική μας δυνατότητα για διαπραγμάτευση. Θεωρούμε πως η κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για το γεγονός ότι διαπραγματευόμαστε τις απαιτήσεις ενός μνημονίου ουσιαστικά με το πιστόλι στον κρόταφο. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Τα περιθώρια διαπραγματεύσεων έχουν στενέψει δραματικά.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος- για τις οποίες αποκλειστικά υπεύθυνη θεωρούμε την κυβερνητική αδράνεια, παλινωδία και αναποφασιστικότητα- είναι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατον να κατατεθούν προτάσεις που να έχουμε την ελπίδα ότι μπορεί να γίνουν αποδεκτές από την Τρόικα. Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι θέσεις που κατατίθενται πιο κάτω, αποτελούν σχολιασμό των προτάσεων της τρόικα και της κυβέρνησης και έχουν περισσότερο ιδεολογικό και διακηρυκτικό χαρακτήρα. Υποβάλλουμε τις θέσεις μας και όσοι έχουν την ευθύνη των καταστάσεων ας τις αξιοποιήσουν.
Εξαίρεση αποτελούν οι προτάσεις μας για την ανάπτυξη, οι οποίες αποτελούν και την δική μας συμβολή στον κοινό προβληματισμό. Χωρίς ανάπτυξη, η Κύπρος δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης που θα προκαλέσει η λιτότητα στην οικονομία. Η ανάπτυξη έχει ως προαπαιτούμενο τις επενδύσεις σε έργα υποδομής και άλλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Το τραπεζικό σύστημα, λόγω των προβλημάτων του, δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει ένα νέο γύρο επενδύσεων. Είναι ευθύνη του κράτους να αναπληρώσει αυτό το κενό και αναμένουμε ότι σημαντικό μέρος του ποσού που θα μας δανειοδοτηθεί, θα διοχετευτεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς θεωρούμε ότι το μνημόνιο για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να περιλαμβάνει και σχέδια ανάπτυξης. Εμείς δεν μιλούμε για μια δέσμη αναπτυξιακών προγραμμάτων αποκομμένη από τα μέτρα περικοπών και φορολόγησης. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη ενισχύει τα δημόσια οικονομικά. Όταν πχ προτείνεται η εισροή 300 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα ανάπτυξης, αυτό συνεπάγεται τουλάχιστον 75 εκατομμύρια επιπλέον έσοδα για το κράτος. Δεν μπορεί αυτό το σημαντικό ποσό να μην συνυπολογίζεται στο συνολικό ισολογισμό του μνημονίου. Η δική μας εισήγηση προτ

Keywords
Τυχαία Θέματα