Θέματα που αφορούν και την Κύπρο στον Οργανισμό Γαλλοφωνίας το Νοέμβριο

12:36 29/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνεδριάζει τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας στο Παρίσι, όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων και η υλοποίηση των αποφάσεων που υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων της Γαλλοφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Κινσάσα, τον Οκτώβριο 2012 και τα Ψηφίσματα για την Κύπρο, με τα οποία οι αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων δήλωσαν την υποστήριξή τους για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Όπως ανέφερε σήμερα στο Κυπριακό

Πρακτορείο Ειδήσεων ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, Ανδρέας Πιρίσιης, θα γίνουν δύο συνεδρίες τον ερχόμενο μήνα, στο Παρίσι, στη δεύτερη των οποίων θα συμμετάσχει ο Διευθυντής Αλέξανδρος Ζήνων, εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Η πρώτη συνάντηση, είπε ο κ. Πιρίσιης, θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου 2013 και σε αυτή θα παραστεί ο ίδιος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ενώ στις 7 και 8 του ιδίου μηνός θα πραγματοποιηθεί δεύτερη συνεδρία σε υπουργικό επίπεδο, με τον κ. Ζήνωνος να εκπροσωπεί τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών και με παρουσία και του κ. Πιρίσιη.

“Ένα από τα θέματα στην ημερήσια διάταξη”, δήλωσε ο κ. Πιρίσιης στο ΚΥΠΕ, “είναι και το αίτημα που υποβλήθηκε για αύξηση του προϋπολογισμού λειτουργίας του Οργανισμού”.

Όπως ανέφερε ο κ. Πιρίσιης, “κάθε χώρα – μέλος πληρώνει ένα ποσόν για τον προϋπολογισμό και η υπουργική συνεδρία θα περιληφθεί και αυτού του θέματος”.

Ιδιαιτέρως σημαντικό, πέραν του προϋπολογισμού για το 2014, στην ημερήσια διάταξη, όπως ανέφερε επίσης στο ΚΥΠΕ η Γεωργία Γεωργίου-Χατζηκωστή, Υπεύθυνη για Θέματα Γαλλοφωνίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, είναι και το θέμα που θα συζητηθεί “για την πρόοδο στην υλοποίηση των αποφάσεων που υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων της Γαλλοφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Κινσάσα, τον Οκτώβριο 2012, καθώς και οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο γαλλόφωνο κόσμο”.

“Κατά τη 13η Διάσκεψη Κορυφής της Γαλλοφωνίας στο Μοντρέ της Ελβετίας το 2010 και τη 14η στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό το 2012″, είπε η κ. Γεωργίου – Χατζηκωστή, “στα τελικά αποσπάσματα εγκρίθηκαν Ψηφίσματα και για την Κύπρο, με τα οποία οι αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων δήλωσαν την υποστήριξή τους για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, για επανένωση της Κύπρου με τη δημιουργία μιας δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο Κοινοτήτων, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μίαν ενιαία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μίαν ιθαγένεια”.

Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 1970, με την υπογραφή της Συνθήκης του Νιαμέ. Πρόκειται για ένα θεσμικό μηχανισμό, ο οποίος εκπροσωπεί 57 κράτη-μέλη και 20 κράτη-παρατηρητές, που έχουν προσχωρήσει στην καταστατική του χάρτα.

O Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας είναι ένας διεθνής οργανισμός γαλλόφωνων χωρών και Κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι. Γενικός Γραμματέας είναι από το 2002 ο Σενεγαλέζος Αμπντού Ντιούφ. Το σύνθημα του οργανισμού είναι “Ισότητα, Αλληλοσυμπλήρωση, Αλληλεγγύη.

Τα κοινά στοιχεία της Γαλλοφωνίας είναι η γαλλική γλώσσα και οι αξίες που αντιπροσωπεύει όπως είναι η πολιτιστική ποικιλομορφία, η πολυγλωσσία, η ελευθερία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Διεθνής Οργανισμός της Γαλλοφωνίας δραστηριοποιείται στους χώρους της διεθνούς πολιτικής, και της πολυμερούς συνεργασίας και συντελεί στην εδραίωση της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της διαρκούς ανάπτυξης.

Η Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας εορτάζεται στις 20 Μαρτίου εκάστου έτους και είναι μια ημέρα αφιερωμένη στη γαλλική γλώσσα. Στο πλαίσιο του εορτασμού της διοργανώνονται εκδηλώσεις και στις πέντε ηπείρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα