Θέματα άμυνας και ασφάλειας θα συζητήσει ο ΥΠΑΜ με τον ομόλογό του στη Γαλλία

13:30 15/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θέματα ενεργειακής ασφάλειας, δεδομένου ότι η γαλλική ΤΟΤΑL θα αρχίσει σύντομα έρευνες και εργασίες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, καθώς και θέματα άμυνας και ασφάλειας που άπτονται των σχέσεων ΚύπρουΓαλλίας, θα συζητήσει ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου με τον Γάλλο ομόλογό του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη χώρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε

δηλώσεις ύστερα από την κηδεία των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή Ρούσου Ξενή και Σπύρου Παναγή, που τελέστηκε στον Ιερό Ναός Αγίου Ελευθερίου στο Τσιακκιλερό, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι η επίσκεψη του στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του.

Πρόσθεσε πως «η Γαλλία είναι μια χώρα σύμμαχος της Κύπρου εδώ και πολλά χρόνια και ιδιαίτερα όσον αφορά το εθνικό θέμα και οι στενές σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιβεβαιωθεί και με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν λίγες μέρες».

Με τον Υπουργό Αμυνας της Γαλλίας, συνέχισε «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα άμυνας και ασφάλειας που άπτονται των σχέσεων των δύο χωρών, όμως ιδιαίτερα θα συζητήσουμε και θέματα ενεργειακής ασφάλειας δεδομένου ότι μια γαλλική εταιρεία ξεκινά πολύ σύντομα τις έρευνες και τις εργασίες στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη. Θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας με τη Γαλλία, αλλά πέραν τούτου να υπενθυμίσω ότι με τη Γαλλία υπάρχει και αμυντική συμφωνία που έχει υπογραφεί το 2007 και υπάρχει η ανάγκη επικαιροποίησης αυτής της συμφωνίας ώστε να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις που άπτονται της ασφάλειας και της άμυνας των δύο χωρών».

Ο κ. Φωτίου είπε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Γαλλία με τον ομολόγο του θα συζητήσουν «και άλλα θέματα και τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς και θέματα τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια είναι σε εξέλιξη και έχουν να κάνουν με αυτή την αμυντική συμφωνία».

Κληθείς να αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η επικαιροποίηση της συμφωνίας με τη Γαλλία, ο Υπουργός Αμυνας είπε πως «η θέληση και η βούληση υπάρχει και μέσα από την καθοδήγηση και την απόφαση που θα πάρουμε στη συνάντηση της Πέμπτης, άποψη η δική μας είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν επιτροπές από τα δύο υπουργεία και τάχιστα να προχωρήσουν σε εισηγήσεις προς τους δύο Υπουργούς».

Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να δούμε και θέματα που υπάρχουν ήδη σ’ αυτή τη συμφωνία «αλλά ενόψει των εξελίξεων όσον αφορά την ενέργεια και τις εργασίες που θα αρχίσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η ΤΟΤΑL, θα πρέπει να δούμε και τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας».

Ασκηση με Ισραήλ

Ερωτηθείς για την άσκηση με τις Ισραηλινές δυνάμεις, ο Υπουργός Αμυνας επανέλαβε ότι «πλέον η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ έχει πάρει σάρκα και οστά. Δεν είναι η πρώτη άσκηση έρευνας και διάσωσης από τους Ισραηλίτες που γίνεται εδώ στη Κύπρο, τους τελευταίους 2-3 μήνες και οι ασκήσεις αυτές θα συνεχιστούν. Επίσης προγραμματίζουμε κοινές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και στη περιοχή του Ισραήλ».

Ακόμα προγραμματίζουμε, σημείωσε «την κοινή άσκηση ΚύπρουΕλλάδας – Ισραήλ όσον αφορά την έρευνα και τη διάσωση τον ερχόμενο Οκτώβριο. Στα πλαίσια του στρατηγικού διαλόγου που έχουμε ξεκινήσει με το Ισραήλ μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας εφ’ όλης της ύλης, ιδιαίτερα όμως σε ότι αφορά θέματα της ενέργειας και ιδιαίτερα το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε και να υπογράψουμε και συγκεκριμένες συμφωνίες όσον αφορά αυτή τη στενή συνεργασία που επιδιώκουν και οι δύο χώρες» κατέληξε ο Φώτης Φωτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα