Τέθηκε σε λειτουργία ο νόμος για προστασία και διαχείριση άγριων πτηνών και θηραμάτων

15:32 7/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Ταμείο Θήρας ενημερώνει τους κυνηγούς ότι από τις 3 Αυγούστου 2012 έχει τεθεί σε εφαρμογή ο περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Τροποποιητικός Nόμος του 2012, ο οποίος είχε ψηφιστεί προ ημερών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, μία από τις σημαντικές αλλαγές που έχει επιφέρει ο εν λόγω τροποποιητικός νόμος, που έχει ως στόχο να ελεγχθεί ένα νέο είδος λαθροθηρίας που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα

τα τελευταία χρόνια, αφορά τη μεταφορά και την κυκλοφορία των κυνηγετικών σκύλων στους βιότοπους κατά τις νυκτερινές ώρες.

Δυστυχώς, σημειώνεται, κάποιοι συστηματικά λαθροθηρούν, κατά τη διάρκεια της νύκτας, με τη χρήση σκύλων δηλ. τα σκυλιά τους βρίσκονται ελεύθερα στα οχήματα τους και όταν εντοπίσουν λαγούς, με τη χρήση των φώτων του οχήματος τους, τα σκυλιά εξέρχονται των οχημάτων, καταδιώκουν τους λαγούς και τους συλλαμβάνουν.

Ο τροποποιητικός νόμος απαγορεύει την κυκλοφορία των σκύλων κατά τη διάρκεια της νύκτας (εξώδικο πρόστιμο 500 ευρώ) ενώ παράλληλα ρυθμίζει και το τρόπος μεταφοράς των σκύλων εντός μεταφορικών μέσων σε αγροτικούς ή μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους (εξώδικο πρόστιμο 100 ευρώ).

Επίσης με τις πρόνοιες του τροποποιητικού Νόμου ρυθμίζεται το φαινόμενο όπου κάποιοι αφήνουν τους σκύλους τους το βράδυ μέσα στους βιότοπους, για σκοπούς εκπαίδευσης.

Η συγκεκριμένη ενέργεια προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα σε όλα τα είδη πανίδας και ειδικότερα στους λαγούς αφού κατά τις βραδινές ώρες οι λαγοί εκτελούν όλες τις βιολογικές τους ανάγκες (τροφοληψία, αναπαραγωγή, τροφοδοσία νεογνών κλπ). Λόγω τούτου η συνεχής παρενόχληση των λαγών έχει σοβαρές επιπτώσεις στους πληθυσμούς με αποτέλεσμα να μειώνονται και τα διαθέσιμα προς κυνήγι ζώα.

Όπως αναφέρεται, το τελευταίο χρονικό διάστημα τα πιο πάνω φαινόμενα είναι σε έξαρση, και για το λόγο αυτό η Υπηρεσία μας θα εντατικοποιήσει τις περιπολίες της με σκοπό να επιβάλει το νόμο και ειδικά για τα δύο πιο πάνω σημεία, θα επιδείξει μηδενική ανοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα