Τεράστιες οι ποσότητες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

12:23 6/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τριάντα πέντε τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από τις ανάγκες της Κύπρου και του Ισραήλ, εντόπισε η εταιρεία “Noble Energy”, σε έρευνες που διενήργησε πρόσφατα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Την αποκάλυψη έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τσιάρλς Ντέιβιντσον, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Κυπρο -Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Νέα

Υόρκη, στη διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν τόσο ο ίδιος όσο και η Noble.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, Αποστόλης Ζουπανιώτης, ο κύριος Ντέιβιντσον εξέφρασε την πεποίθηση ότι δημιουργείται μια μεγάλη ευκαιρία, για μεταφορά φυσικού αερίου σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά και ευκαιρία για καλύτερες σχέσεις της Κύπρου με γειτονικές χώρες, που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

Διαβεβαίωσε ότι η ομάδα της Noble, εργάζεται από κοινού με την κυπριακή Κυβέρνηση για την ανάπτυξη συνολικού σχεδίου, το οποίο όχι μόνο θα εγγυάται τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο το συντομότερο, για την κάλυψη των εγχωρίων αναγκών, αλλά και τη δημιουργία εγκαταστάσεων που θα επιτρέπουν την εξαγωγή αερίου. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Noble παραμένει δεσμευμένη στην ενεργειακή ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου. Εχουμε, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Ντέιβιντσον, επιλέξει τους φίλους μας και παραμένουμε σταθεροί σε αυτούς.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, προς τον κύριο Ντέιβιντσον και τη Noble Energy και υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να υποτιμηθεί η σημασία της ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου, στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η ανακάλυψη, αναφέρει, έχει τεράστια γεωστρατηγική και πολιτική σημασία, τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας επισημαίνει ακόμη ότι η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μπορεί να αποτελέσει επιπρόσθετο κίνητρο για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ενώ θα ωφελήσει το λαό της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα