Τάσος Μητσόπουλος: Χρειάζεται συντονισμός για τη “Γαλάζια Οικονομία”

16:03 22/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Πρέπει να υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στις διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τη “Γαλάζια Οικονομία” και γι’ αυτό το λόγο έχει διαμορφωθεί μια στρατηγική για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική που περιλαμβάνει όλους τους τομείς, τουρισμό, παράκτια ναυτιλία, θαλάσσια αθλήματα, ιχθυοκαλλιέργειες ακόμα και οι γεωτρήσεις που γίνονται για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών

και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Ανέφερε ακόμα ότι σε όλες τις επισκέψεις στο εξωτερικό που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβάλλει τόσο τις δυνατότητες επενδύσεων στην Κύπρο όσο και συγκεκριμένα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας στη Λάρνακα και της μαρίνας της Αγίας Νάπας, με στόχο να παρακινήσει τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα στο περιθώριο ημερίδας με τίτλο «Λάρνακα και Γαλάζια Ανάπτυξη» που διοργάνωσαν ο Δήμος Λάρνακας, το Εurope Direct Λάρνακας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο Υπουργός είπε ότι «η Γαλάζια Ανάπτυξη ή Γαλάζια Οικονομία» όπως έχει ονομαστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας μεγάλος νέος τομέας οικονομικής δραστηριότητας στον οποίο μπορούμε να επενδύσουμε και μπορούμε να προσδοκούμε σε μεγάλα και σημαντικά οφέλη».

Ο Υπουργός σημείωσε πως η Λάρνακα «κατέχει μια κομβική γεωγραφική θέση στην ανατολική Μεσόγειο, είναι η κύρια πύλη εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό που η Λάρνακα μπορεί να κάνει είναι να επενδύσει στη θαλάσσια οικονομία».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι, προς την κατεύθυνση της θαλάσσιας οικονομίας, «θα συμβάλει σημαντικά η έναρξη του μεγαλεπήβολου έργου της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, έργο που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Ο Δήμος, το ΕΒΕ Λάρνακας, οι τοπικοί φορείς, η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει εκείνο το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα επιτρέψει το έργο αυτό να υλοποιηθεί».

Ερωτηθείς για τη μαρίνα της Αγίας Νάπας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών απάντησε πως «όλα τα μεγάλα έργα τα οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεναν σε στασιμότητα, είτε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης είτε λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί να τα ωθήσει αποφασιστικά. Έχουν συσταθεί υπουργικές επιτροπές που προσπαθούν να δώσουν λύση στα γραφειοκρατικά προβλήματα, δηλαδή αν υπάρχουν προβλήματα πολεοδομικής φύσεως, προβλήματα αδειοδοτήσεων και άλλα, όλα αυτά τα αντιμετωπίζουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα».

Ανέφερε επίσης πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όλες τις επισκέψεις που πραγματοποιεί στο εξωτερικό «προβάλλει τις δυνατότητες επενδύσεων στην Κύπρο και προβάλλει τα συγκεκριμένα μεγάλα αναπτυξιακά έργα προκειμένου να παρακινήσει τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Κύπρο. Θεωρώ ότι υπάρχει μία κινητικότητα και όσο αφορά τη μαρίνα της Αγίας Νάπας που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε, και προσδοκώ ότι θα γίνει εφικτό και το έργο αυτό να ξεκινήσει σύντομα».

Κόμιστρα λεωφορείων

——————————

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» σύμφωνα με το οποίο η αύξηση στα κόμιστρα των μαθητών είχε δρομολογηθεί επί προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Τάσος Μητσόπουλος δεν θέλησε να κάνει «αναδρομή στο παρελθόν» – όπως είπε – προσθέτοντας ότι «τότε ελήφθη μία απόφαση και είμαι βέβαιος ότι η απόφαση εκείνη δεν ελήφθη ούτε επιπόλαια ούτε αβασάνιστα. Είναι με πολλή περίσκεψη και συνεκτιμώντας τις οικονομικές δυσκολίες που η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια πήρε εκείνη την απόφαση».

Από κει και πέρα, συνέχισε, «εμείς προσπαθούμε να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις, εκείνες τις συνθήκες ώστε να εξαιρέσουμε συγκεκριμένες ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες μαθητών που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα