Ταχύτατη απαλλαγή από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις ζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

19:27 24/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για την ανάγκη ταχύτατης απαλλαγής από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις έκανε λόγο σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας στην Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Αμμοχώστου του κόμματος, και πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ θα καταθέσει σύντομα ολοκληρωμένη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι συμφωνία της 25ης Μαρτίου

υπήρξε εξοντωτική αφού επέβαλε την ουσιαστική εξουθένωση των δύο «πνευμόνων» με τους οποίους ανέπνεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες, για να προσθέσει πως σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα και αποδέχθηκε η Κυβέρνηση, που διαπραγματεύθηκε, όπως είπε, ανέτοιμα και αμήχανα, η κυπριακή οικονομία θα οδηγηθεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης, σε δραματική ανεργία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων, μαζική φτώχεια και κοινωνική δυστυχία.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε μάλιστα «προμελετημένη, αδίστακτη και καταστροφική» τη συμπεριφορά της Τρόικας και των ισχυρών ταγών της ΕΕ, υποδεικνύοντας πως δεν μπορεί παρά να συνδεθεί αυτή η συμπεριφορά με τη μελλοντική διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου και τη λύση του Κυπριακού.

«Αυτές οι πικρές διαπιστώσεις δεν είναι επινοήσεις συνωμοσιολογικού χαρακτήρα αλλά το αβίαστο συμπέρασμα από όλες τις μεθοδεύσεις των τελευταίων μηνών» ανέφερε.

Είπε ακολούθως πως η θέση της ΕΔΕΚ υπήρξε και παραμένει σταθερά ευρωπαϊκή, «επιμένοντας σε μια Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής».

«Αγωνιζόμενοι με τους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς, για να αλλάξουν οι σημερινές άδικες και κοινωνικά ανάλγητες συμπεριφορές των κυρίαρχων ηγεμονικών κύκλων της ΕΕ» ανέφερε ο Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ωστόσο πως «μεταξύ αποδοχής της εξουθενωτικής μεταχείρισης που θα οδηγεί σε συνεχή υποδούλωση το λαό και τη χώρα μας και της εξέτασης μιας άλλης στάσης και θέσης της Κύπρου με όλες τις συνέπειες, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός και καμιά αμφιταλάντευση».

«Το μεγάλο μας χρέος είναι να επιλέξουμε την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής αξιοπρέπειας και της ηθικής ακεραιότητας της πατρίδας μας» είπε, για να προσθέσει ότι «ο επιχειρούμενος στραγγαλισμός της κυπριακής οικονομίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αφήνει κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε την οριστική λύση των σημερινών προβλημάτων εκτός Μηχανισμού και εκτός Τρόικας».

«Προτεραιότητα τώρα είναι η προετοιμασία για ταχύτατη απαλλαγή από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του απεγκλωβισμού μας από τα δεσμά του μνημονίου είναι τώρα το μεγάλο μας χρέος» και πως «η ΕΔΕΚ θα καταθέσει ολοκληρωμένη – τεκμηριωμένη πρόταση σύντομα».

Ανέφερε τέλος πως για τη σημερινή τραγική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, «ποινικές, αστικές και πολιτικές» και πως η ΕΔΕΚ απαιτεί άμεσα τον καταλογισμό ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Καλούμε όλους να τερματίσουν την όποια προσπάθεια αμφισβήτησης η υπόσκαψης του κύρους και της αξιοπιστίας της Ερευνητικής Επιτροπής» ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα