Τα μικρόβια του εντέρου «ίσως προκαλούν καρκίνο στους παχύσαρκους»

15:03 29/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου -κανείς όμως δεν γνωρίζει γιατί. Μια νέα έρευνα δείχνει τώρα ότι τα βακτήρια που ζουν στο έντερο παχύσαρκων ποντικών παράγουν μια καρκινογόνο ουσία που είχε ξεφύγει μέχρι σήμερα από την προσοχή των επιστημόνων.

«Έμεινα έκπληκτος. Δεν περιμέναμε ποτέ ότι οι αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου είναι ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου» σχολιάζει ο Έιτζι Χάρα του Ιαπωνικού Ιδρύματος Έρευνας στον Καρκίνο. Η μελέτη του δημοσιεύεται στο περιοδικό

Nature.

Ο Χάρα και οι συνάδελφοί του ήθελαν να εξετάσουν γιατί η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του ήπατος και του παχέος εντέρου.

Χορήγησαν λοιπόν μια καρκινογόνο ουσία σε ποντίκια κανονικού βάρους, καθώς και σε ποντίκια που κατανάλωναν υπερβολικά πολλές θερμίδες, μέχρι να γίνουν παχύσαρκα. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες ήταν εντυπωσιακή:Όλα τα παχύσαρκα πειραματόζωα εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος, ενώ στη δεύτερη ομάδα μόλις το 5% των ζώων εμφάνισε όγκους, και μάλιστα όχι στο συκώτι αλλά στους πνεύμονες.

Τα αποτελέσματα ήταν ίδια όταν το πείραμα επαναλήφθηκε με ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να γίνονται παχύσαρκα ακόμα και όταν ακολουθούν μια υγιή δίαιτα. Και σε αυτή την περίπτωση τα πειραματόζωα εμφάνισαν…

Διαβάστε περισσότερα….

Keywords
Τυχαία Θέματα