Τ. Αντωνίου: Να μην ανησυχούν για σχέδιο «Β» προσωπικό και επιβάτες ΚΑ (Τι είπε για την Cyprair)

15:41 10/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θετικότατο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η παράλληλη προετοιμασία του λεγόμενου σχεδίου «Β» για τις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΚΑ Τώνη Αντωνίου, ο οποίος σε δηλώσεις του σήμερα κάλεσε προσωπικό και επιβατικό κοινό να μην ανησυχούν.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρότατο ενδιαφέρον και από ξένες αεροπορικές εταιρείες και από ξένους επενδυτές αλλά και Κύπριους επενδυτές για τις ΚΑ.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει την απόφασή

της μετά το τέλος Οκτωβρίου, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι είναι στην αποκλειστική της ευχέρεια ν` απαντήσει όποτε αυτή κρίνει.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν υποβάλλει αίτηση για απόκτηση άδειας αεροπορικής εταιρείας της Cyprair Tours η οποία ήταν παλιά εταιρεία των ΚΑ, εξήγησε.

Ο κ. Αντωνίου συνέχισε λέγοντας ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της εταιρείας να υπάρχει μια υπαλλακτική λύση σε περίπτωση που η απόφαση της ΕΕ είναι αρνητική.

Δεν είναι κάτι το καινούριο, είπε, «έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στην ΕΕ και ακριβώς δίνει αυτή την ασφάλεια στη Κύπρο από το να μείνει χωρίς αεροπορική εταιρεία».

Άρα, πρόσθεσε, «είναι ένα θετικότατο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να προλάβουμε σε περίπτωση που η ΕΕ θ’ απαντήσει αρνητικά». Πρέπει να πω, εξήγησε ο κ. Αντωνίου ότι «δεν υπάρχουν αρνητικές απόψεις στην ΕΕ μέχρι τώρα, αλλά ούτε και θετικές».

«Πάντοτε όμως λέγαμε ότι η ΕΕ έχει τον τελευταίο λόγο κι αν η ΕΕ απαντήσει αρνητικά – για τους δικούς της λόγους – γιατί εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν λόγοι πολύ θετικοί για να μας διατηρήσει και να μας απαντήσει θετικά, εντούτοις το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει, τότε οι Κυπριακές Αερογραμμές θα πρέπει να έχουν μιαν υπαλλακτική λύση και είναι μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια που προχωρήσαμε να δημιουργήσουμε αυτή την υπαλλακτική λύση».

Ερωτηθείς αν γνωρίζει πότε θα απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πρόεδρος των ΚΑ είπε «όχι ακριβώς, η εκτίμησή μας ήταν προς το τέλος του Οκτώβρη, τώρα βλέπουμε όμως ότι θα πάρει λίγο περισσότερο». Διευκρίνισε ακόμη ότι είναι στην αποκλειστική ευχέρεια της ΕΕ ν’ απαντήσει όποτε αυτή κρίνει.

Απάντησε θετικά σε ερώτηση αν προχωράει παράλληλα το σχέδιο ‘Β’ έτσι ώστε να υπάρχει μια έτοιμη εταιρεία σε περίπτωση αρνητικής απόφασης από την ΕΕ.

Ερωτηθείς αν θα επηρεαστούν προσωπικό ή πελάτες ο κ. Αντωνίου είπε: «Όχι και θέλω να καθησυχάσω και το προσωπικό και το πτητικό κοινό, το οποίο δικαιολογημένα ακούγοντας τέτοια πρωτοπόρα σχέδια λύσεως – είναι πρωτόγνωρα για την Κυπριακή Δημοκρατία – μπορεί να ανησυχεί είτε γιατί θα χάσει τις δουλειές του όσον αφορά στο προσωπικό, είτε ότι θα χάσει τα εισιτήρια του αν τα κλείσει».

«Ουδέν αναληθέστερο», ανέφερε, εξηγώντας ότι «η προσπάθειά μας θα είναι να κρατήσουμε το προσωπικό σε περίπτωση που θα εγκριθεί η νέα εταιρεία. Άρα δεν βλέπω το λόγο να φοβάται».

«Έχουμε ήδη προχωρήσει στις απολύσεις που ενδείκνυται για να είναι βιώσιμη η εταιρεία», πρόσθεσε, «άρα δεν βλέπω το λόγο γιατί κάποιος νέος επενδυτής θα έπρεπε να μην συνεχίσει να εργοδοτεί την τεράστια πλειοψηφία του προσωπικού».

Κάλεσε τους πελάτες των ΚΑ «να νοιώθουν άνετα γιατί δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να χάσουν τα λεφτά τους, γιατί απλώς θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία».

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει υπάρξει περαιτέρω ενδιαφέρον από πιθανούς επενδυτές ο Πρόεδρος των ΚΑ είπε ανέφερε ότι «υπάρχει σοβαρότατο ενδιαφέρον και από ξένες αεροπορικές εταιρείες και από ξένους επενδυτές αλλά και Κύπριους επενδυτές».

Γίνονται διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, οι οποίες κρατούνται «στο παρασκήνιο γιατί υπάρχει η εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων και πιστεύω ότι όταν έχουμε τις συνθήκες τις θετικές, από τη μια αν απαντήσει θετικά η ΕΕ και συνεχίσουμε με το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα δώσει τις κατάλληλες ευκαιρίες στους επενδυτές να επενδύσουν».

Από την άλλη, συμπλήρωσε, «αν δώσει αρνητική και προχωρήσουμε με τη δεύτερη λύση, θα είναι μια φρέσκια εταιρεία η οποία θα είναι εξίσου ελκυστική για νέους επενδυτές, οι οποίοι είναι προϋπόθεση να υπάρχουν (οι επενδυτές) για την ΕΕ».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν απολύσεις προσωπικού ο κ. Αντωνίου είπε ότι «θα υπάρξει πλεονασμός διότι σε μια τέτοια περίπτωση οι ΚΑ θα χρεοκοπήσουν, θα κλείσουν, όμως την ίδια ώρα οι υπάλληλοι θα μπορούν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία με νέους όρους εργοδότησης, μακροχρόνιους, ασφαλισμένους». Άρα, πρόσθεσε, «τεχνικά απολύονται μεν οι πλεονάζοντες, αλλά από την άλλη μεριά θα έχουν τις δουλειές τους».

Κληθείς να πει τι θα γίνει με τους άλλους μετόχους των ΚΑ ανέφερε ότι είναι θέμα που θα το διαπραγματευτούμε μαζί τους. «Μιλάτε για τη μειοψηφία, το 5%, οι οποίοι οπωσδήποτε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα