Συζήτηση στις Βρυξέλλες για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ

11:32 21/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το όραμα της Κυπριακής Προεδρίας “Για Μια Καλύτερη Ευρώπη” αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία στο σημερινό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, τόνισε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε στις Βρυξέλλες από το Hanns-Seidel-Stiftung, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας

«Γλαύκος Κληρίδης», με τίτλο «Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ: στόχοι, προσδοκίες και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι η πρώτη Προεδρία είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο για να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και να ενισχύσει την εικόνα της ως ένα αξιόπιστο και υπεύθυνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πολυπληθές ακροατήριο αποτελείτο από ξένους πρέσβεις, διπλωμάτες, μέλη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αντιπροσώπους από δεξαμενές σκέψης, δημοσιογράφους κ.ά.

Τη συζήτηση άνοιξαν με σύντομες ομιλίες τους ο Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών Tomi Huhtanen, εκ μέρους του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας ο Πρέσβης Θεόφιλος Θεοφίλου, ενώ ομιλία εκφώνησε και ο Markus Ferber, ευρωβουλευτής. Στην συζήτηση που ακολούθησε έλαβαν μέρος εκτός του κ. Μαυρογιάννη, ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης και ο Guenther Beckstein, μέλος της Βουλής της Βαυαρίας.

Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης, εξήγησε ότι οι τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις οδήγησαν την Κύπρο να επιλέξει ως βασικό της στόχο να εργαστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη, μια Ενωση πιο κοντά στους πολίτες της και τον κόσμο.

Με αυτό τον τρόπο, είπε, η Κύπρος θα τονίσει την ανάγκη για τήρηση των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, διασφαλίζοντας την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες της ΕΕ.

“Το όραμά μας για μια καλύτερη Ευρώπη αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία στο σημερινό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, προσφέροντας την ελπίδα και τις θετικές προοπτικές για τους πολίτες της Ευρώπης, ειδικά στις νεότερες γενιές, διαβεβαιώνοντάς τους ότι τα προβλήματα του σήμερα μπορεί πράγματι να ξεπεραστούν, οδηγώντας μας σε ένα λαμπρότερο μέλλον», σημείωσε.

Ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι η προσπάθεια για μια καλύτερη Ευρώπη θα πρέπει να προωθηθεί μέσω δύο διαστάσεων, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, μέσω ακόμα πιο στοχευμένων πολιτικών.

Υπογράμμισε ότι η Κύπρος, ανεξάρτητα από το πολιτικό της πρόβλημα, σκοπεύει να προχωρήσει με επιτυχία στην άσκηση της προεδρίας της.

Εδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Λευκωσία δεν θα επιτρέψει να καθοριστεί η Προεδρία της από το Κυπριακό, αλλά ούτε και ο ρόλος της Προεδρίας να τεθεί σε κίνδυνο από το πρόβλημα.

Επανέλαβε ότι το Κυπριακό και η Προεδρία της ΕΕ είναι δύο παράλληλες και ανεξάρτητες διαδικασίες, και η Λευκωσία δεν θα δεχθεί να έχει μια δεύτερης κατηγορίας προεδρία λόγω του εθνικού της προβλήματος και της στάσης της Τουρκίας προς το Συμβούλιο της ΕΕ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές προτεραιότ

Keywords
Τυχαία Θέματα