Σύσκεψη με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης προς πάταξη της φοροδιαφυγής ζητεί το ΑΚΕΛ

16:13 16/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είναι αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς Κυβέρνησης, δηλώνει το ΑΚΕΛ, για σύγκληση σύσκεψης, με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων και με αποκλειστικό θέμα την πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής και την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, ιδιαιτέρως από πλευράς μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

“Μια τέτοια σύσκεψη”, δήλωσε σήμερα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα

Κεντρικά Γραφεία του ΑΚΕΛ, στη Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και Βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης, “για να είναι παραγωγική, θα πρέπει να προετοιμασθεί κατάλληλα, προκειμένου η Κυβέρνηση να είναι έτοιμη να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για πάταξη αυτού του φαινομένου”.

Όπως ανέφερε, “στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το 2012 επαναλαμβάνονται τα ευρήματα για σοβαρά ποσά καθυστερημένων φόρων ύψους 605 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία σε ένα ποσοστό άνω του 70% αφορούν νομικά πρόσωπα”.

“Υπάρχουν δε φορολογίες, όπως η έκτακτη εισφορά για την Άμυνα”, συνέχισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, “όπου οι καθυστερημένοι φόροι ύψους 103 εκατομμυρίων ευρώ οφείλονται κατά 94% σε νομικά πρόσωπα”.

“Τα πιο πάνω στοιχεία και γενικότερα το ζήτημα της φοροδιαφυγής συνιστά”, πρόσθεσε, “μέγιστη πρόκληση για τους πολίτες και την κυπριακή κοινωνία, η οποία στενάζει κάτω από το βάρος της σκληρής λιτότητας, την οποία Κυβέρνηση και Τρόικα επιβάλλουν στον κυπριακό λαό”.

Ο κ. Λουκαΐδης υπενθύμισε ότι “η κυβερνώσα τότε Βουλή, επί προηγούμενης διακυβέρνησης, έστειλε στις ελληνικές καλένδες τα τρία πιο σημαντικά μέτρα από σύνολο είκοσι δύο, που είχαν κατατεθεί και αφορούσαν ακριβώς τα νομικά πρόσωπα: Πρώτον, την απόδοση προσωπικής ευθύνης στους Διευθυντές, δεύτερον, την απαγόρευση αποξένωσης τελευταίου ακινήτου και , τρίτον, την απαγόρευση αποφυγής καταβολής φόρου κεφαλαιουχικών κερδών σε περίπτωση όπου αντί να πωληθούν οι μετοχές της εταιρείας που κατέχει τα ακίνητα, πωλούνται μετοχές παρεμβαλλόμενης ιθύνουσας εταιρείας”.

“Οι πολίτες”, είπε ο κ. Λουκαΐδης, “αναμένουν από την Κυβέρνηση να μην εξαντλεί τη δημοσιονομική αυστηρότητά της σε βάρος της ανάπτυξης και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αλλά να στρέψει την προσοχή της σε εκείνες τις μεγάλες επιχειρήσεις, που είτε φοροδιαφεύγουν είτε δεν εκπληρώνουν τις οφειλόμενες προς το κράτος υποχρεώσεις τους”.

Keywords
Τυχαία Θέματα