Συντονισμός Κυβέρνησης με φορείς για επενδύσεις προς ενίσχυση της οικονομίας

16:07 8/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με την κατάλληλη προετοιμασία και με συγκεκριμένους στόχους μεταβαίνει στο Ισραήλ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, προκειμένου να προωθηθούν μεγάλες επενδύσεις προς ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας και για να προετοιμασθεί όσο το δυνατό καλύτερα και η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρα αυτή.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να γίνει η επιβεβαιωτική γεώτρηση της Νόμπλ όσο το συντομότερο και “αυτήν τη στιγμή ο προγραμματισμός της Νομπλ και η δέσμευσή της είναι για το τρίτο τρίμηνο”, όπως δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης σήμερα στο Προεδρικό

Μέγαρο, μετά από συνάντηση που είχε ο ίδιος, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (ΚΟΠΕ), Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και το Γενικό Διευθυντή Χάρη Παπαχαραλάμπους.

Η Κύπρος παραμένει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, είπε ο κ. Αγκαστινιώτης, αναφέροντας ότι την ερχόμενη Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσέλθει στο Global Russian Business Meeting που θα γίνει στη Λεμεσό, για να απευθύνει χαιρετισμό στους περίπου 270 ξένους -κυρίως Ρώσους- που θα λάβουν μέρος στο Συνέδριο.

Σε συνεργασία με τον Υπουργό Εμπορίου αλλά και με άλλους, όπως με το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ, όπως ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης, εντός της εβδομάδας θα δώσουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ολοκληρωμένη πρόταση για μέτρα και κίνητρα, που μπορούν να συμφωνηθούν και να υλοποιηθούν, προκειμένου να επανεκκινήσει η κυπριακή οικονομία και για να γίνει η Κύπρος ακόμα πιο ελκυστική στους ξένους επενδυτές.

“Σήμερα”, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, “είχαμε σύσκεψη -υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- με τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων και, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήσαμε τρόπους, με τους οποίους θα επιταχύνουμε μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας, με επίκεντρο, βεβαίως, ενδεχόμενα μεγάλα έργα, που είναι σήμερα στο στάδιο της διαδικασίας εφαρμογής τους”.

“Έχουμε συμφωνήσει”, συνέχισε ο κ. Λακκοτρύπης, “ότι, μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ο Οργανισμός θα παραθέσει μια σειρά από μέτρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και μια σειρά από έργα, τα οποία εκκρεμούν και θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό”.

Μεταξύ αυτών των έργων “που άπτονται του Υπουργείου μας”, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, “υπάρχουν αρκετά, όπως από θέματα μαρίνων, από γκολφ και βεβαίως άλλα, τα οποία έχει υπ` όψη του ο Οργανισμός και μπορεί και ο Πρόεδρός του να παράσχει ενημέρωση”.

Ερωτηθείς εάν έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα μέτρα όπως η παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων σε ξένους επενδυτές, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως έχουν συζητηθεί “και αυτά όπως και άλλα”.

“Είναι μια αρκετά μεγάλη σειρά έργων”, δήλωσε ο Υπουργός, “τα οποία θα τύχουν της σωστής προτεραιότητας, για να ξέρουμε ποια μπορεί να υλοποιηθούν άμεσα, ποια μεσοπρόθεσμα και ποια μακροπρόθεσμα, τα οποία μπορεί και να είναι πιο θεσμικά”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σημερινή του μετάβαση στο Ισραήλ και για τα ζητήματα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, όπως και το πότε αναμένονται τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης για την εκτίμηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι “αυτήν τη στιγμή η δέσμευση που έχουμε είναι ότι η δέσμευση που έχουμε είναι για το τρίτο τρίμηνο (του 2013), όμως η προσπάθειά μας είναι να γίνει νωρίτερα”.

“Αύριο”, πρόσθεσε, “θα γίνει η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Νομπλ, συνάντηση στην οποία ελπίζουμε ότι θα ξεκαθαρίσουν πολύ τα πράγματα και πιο συγκεκριμένα το πότε θα έχουμε ακριβή ημερομηνία”.

“Η πρόθεσή μας”, δήλωσε ο Υπουργός, “είναι το συντομότερο και αυτήν τη στιγμή ο προγραμματισμός της Νομπλ και η δέσμευσή της είναι για το τρίτο τρίμηνο”.

Σχετικά με τη μετάβασή του στο Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι έχουν “προετοιμασθεί για όλες τις συζητήσεις που πρέπει να γίνουν και θα συζητήσουμε και θέματα συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, κάτι που είναι πολύ ουσιαστικό, ιδιαιτέρως όσο πλησιάζουμε στα ενεργειακά όπου θα έχουμε αρκετή συνεργασία”.

“Υπάρχει, επίσης”, όπως είπε ο Υπουργός, “το θέμα του τουρισμού που είναι και αυτό στην ημερησία διάταξη, θέματα εμπορίου και βεβαίως ενεργειακά”.

“Στον ενεργειακό τομέα είναι πρόθεσή μας”, συνέχισε, “να συζητήσουμε -και ευελπιστούμε σε πρόοδο- για τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσει που αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη, αλλά επίσης και για άλλες ενδεχόμενες συνεργασίες στο θέμα της ενέργειας που άπτονται και του τερματικού σταθμού υγροποίησης”.

“Όλα αυτά είναι στο τραπέζι, υπάρχει και το θέμα της εμπορικής πτυχής και το θέμα της γεωπολιτικής και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο συνταξειδεύουμε με τον Υπουργό Εξωτερικών”, δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης.

Σε αναφορά δημοσιογράφου για αργοπορία στην υλοποίηση των σχεδιασμών αυτών, ο Υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι δεν συμφωνεί, και δεν τοποθετείται επ` αυτού.

“Αύριο θα πάμε να κάνουμε τις επαφές μας στοχευμένα και με ουσία”, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, “ούτως ώστε να προετοιμασθεί και η επίσκεψη του Προέδρου τον ερχόμενο μήνα”.

Εκ μέρους του ΚΟΠΕ, ο κ. Αγκαστινιώτης δήλωσε ότι στη συνάντηση “συζητήθηκαν πάρα πολλά θέματα, που αφορούν την οικονομία, αλλά κυρίως την προσέλκυση ξένων επενδύσεων”.

“Κατ` αρχήν”, είπε ο κ. Αγκαστινιώτης, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς δήλωσε ότι θα είναι παρών αυτή την εβδομάδα στο Global Russian Business Meeting που θα γίνει στη Λεμεσό και στο οποίο θα λάβουν μέρος περίπου 270 ξένοι -κυρίως Ρώσοι- και η Κυβέρνηση θα είναι παρούσα και την Κυριακή βράδυ θα χαιρετίσει το Συνέδριο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

“Η Κύπρος”, όπως ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης, “παραμένει ελκυστικός προορισμός και, σε συνεργασία με τον Υπουργό αλλά και με άλλους, όπως με το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ, εντός της εβδομάδας θα δώσουμε στον Πρόεδρο ολοκληρωμένη πρόταση για μέτρα και κίνητρα, που μπορούν να συμφωνηθούν και να υλοποιηθούν, ούτως ώστε να ξεκινήσει ξανά η οικονομία, γενικά να εργάζεται η κυπριακή αγορά, αλλά και για να γίνει η Κύπρος ακόμα πιο ελκυστική στους ξένους επενδυτές”.

“Υπάρχουν”, πρόσθεσε, “πάρα πολλά μέτρα, τα οποία έχουμε προτείνει και που θα προτείνουμε και επίσημα αυτή την εβδομάδα, προκειμένου την ερχόμενη εβδομάδα να μπορούν να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις”.

Κληθείς να αναφέρει μερικά από αυτά τα μέτρα που θα προτείνουν, ο Πρόεδρος του ΚΟΠΕ δήλωσε ότι δεν είναι σωστό να προαναγγελθεί κάτι που δεν έχει συμφωνηθεί, “αλλά”, πρόσθεσε, “σίγουρα υπάρχουν μέτρα και για την απόκτηση διαβατηρίων και για τους ξένους επενδυτές, που θα επενδύσουν από τώρα και στο εξής στην Κύπρο, για την ταχεία υλοποίηση επενδύσεων, αλλά είναι πιο ορθό να ανακοινωθούν όταν θα είναι έτοιμα τα μέτρα και θα είναι πολύ σύντομα”.

Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι έχει προκαλέσει ζημιές αυτή η ακαταστασία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Αγκαστινιώτης δήλωσε ότι οι δομές των διαφόρων ξένων επενδυτών “δεν φεύγουν από την Κύπρο και αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι ίσως αρχίζουν να εργάζονται με άλλες Τράπεζες εκτός Κύπρου, αλλά οι εταιρείες τους παραμένουν στην Κύπρο και δεν έχουμε κανένα σημαντικό περιστατικό φυγής εταιρείας ξένων συμφερόντων από την Κύπρο” και “τα εισοδήματα για την Κύπρο, όσον αφορά τη διαχείριση των εταιρειών τους, παραμένουν στην Κύπρο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα