Σύντομα αποφασίζει η ΡΑΕΚ για νέα μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού

19:25 3/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) θα λάβει απόφαση πολύ σύντομα όσον αφορά την έκτακτη μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμά.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας της ΡΑΕΚ με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Σιαμμά είπε ότι η τιμή του ρεύματος έχει ήδη μειωθεί κατά 5,75% και θα υπάρξει ακόμη μια επιπρόσθετη μείωση γύρω στο 3%, που θα

αποφασιστεί πολύ σύντομα.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο κ. Σιαμμά είπε ότι «συζητήσαμε θέματα που αφορούν κυρίως το κόστος ηλεκτρισμού και τις δυνατότητες για περαιτέρω μείωσης του».

«Αναφερθήκαμε σε αποφάσεις που προωθούνται τόσο για μια έκτακτη μείωση, αλλά και για θέματα που σχετίζονται με την προώθηση του Net metering σε πιο μεγάλο αριθμό κατοικιών από αυτές που έχουν αποφασιστεί μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι συζήτησαν και τα θέματα «προώθησης της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και μεγάλες βιομηχανίες να περιορίσουν το ηλεκτρικό κόστος», όπως επίσης και «ζητήματα που αφορούν την ανάγκη να προβεί η ΑΗΚ σε περαιτέρω εξορθολογισμό της οργανικής της δομής η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική μείωση του κόστους ηλεκτρισμού προς όφελος των καταναλωτών».

Το κόστος των φωτοβολταικών συστημάτων τα τελευταία χρόνια έχει πέσει τόσο χαμηλά που ο διαγωνισμός στον οποίο έχει προβεί το κράτος έδωσε τιμές μεταξύ 7,5 και 9 σεντ ανά κιλοβατώρα για κάπως πιο μεγάλα φωτοβολταικά πάρκα που είναι σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος καυσίμου για να παράξεις μια κιλοβατώρα.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «το σύστημα που συζητήσαμε, το οποίο θα στηριχθεί στο γεγονός ότι έχουν πέσει τόσο χαμηλά οι τιμές των φωτοβολταικών, είναι η δυνατότητα αυτοπαραγωγής από επιχειρήσεις και Net metering ή αυτοπαραγωγής με κάποιον διαφορετικό τρόπο από κατοικίες που θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για όσους το εγκαταστήσουν».

-

Keywords
Τυχαία Θέματα