Συνεχίζονται οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας

10:09 6/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

O Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε χθες βράδυ από το Παρίσι ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι δύο δυνάμεις αυτές συμφώνησαν να “συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες”.

“Ξεκινήσαμε μία διαδικασία σήμερα και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε μία αποκλιμάκωση” της κρίσης, είπε ο Κέρι αναφερόμενος στις συνομιλίες που

είχε με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε μάλιστα ότι αναμένει να συναντηθεί και πάλι με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα στη Ρώμη. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία μέσω διαλόγου.

“Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες με τη Ρωσία (καθώς και) με τους Ουκρανούς προκειμένου να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε να εξομαλυνθεί, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και η κρίση να ξεπεραστεί” είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Τις προθέσεις αυτές τις συμμερίζονται όλοι, ακριβώς όπως τις έχω περιγράψει, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ουκρανία”, πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Κέρι επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία. Τόνισε μάλιστα ότι η στάση των ΗΠΑ “δεν έχει μεταβληθεί στο παραμικρό”.

“Δε μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε η (εδαφική) ακεραιότητα, η (εθνική) κυριαρχία της Ουκρανίας να παραβιάζονται και αυτές οι παραβιάσεις να μείνουν χωρίς συνέπειες” είπε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι υπάρχουν “κάποιες ιδέες στο τραπέζι” για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία κι ότι θα συζητήσει σχετικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Κέρι προσέθεσε ότι είχε “μηδενικές προσδοκίες” για το ενδεχόμενο μιας ρωσοουκρανικής συνάντησης στο Παρίσι.

“Δεν είχα καμία προσδοκία” για το ενδεχόμενο να γίνει μια συνάντηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσα στο Παρίσι, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα