Συνεχίζεται το Φεστιβάλ ”Κινηματογραφικές Mέρες Κύπρος 2012”

20:36 24/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίζεται το 10o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2012» σε Λεμεσό και Λευκωσία με τις προβολές των ταινιών «The Artist» και «Fish n’ Chips».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «το φεστιβάλ παρακολούθησαν εκατοντάδες φίλοι του κινηματογράφου, επαγγελματίες κινηματογραφιστές, θεσμικοί φορείς και επίτιμοι καλεσμένοι και στις δύο πόλεις».

Κατάμεστο ήταν το «Θέατρο Ριάλτο» όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ όπως γεμάτος από κόσμο ήταν και ο κινηματογράφος «Ζήνα Πάλλας» στη

Λευκωσία όπου έκανε πρεμιέρα η ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Ηλία Δημητρίου «Fish n’ chips», παρουσία του ιδίου και άλλων συντελεστών της ταινίας, ανοίγοντας τις πύλες του φετινού φεστιβάλ στην πρωτεύουσα.

Στη Λεμεσό, η βραδιά ξεκίνησε με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Εγυρίσαμεν ταινίαν στην Κύπρον», στο Art Studio 55.

Οι εμπνευστές της έκθεσης Βάσος Στυλιανού, φωτογράφος και Αδωνις Φλωρίδης, σκηνοθέτης/ παραγωγός, καλωσόρισαν τους επίτιμους καλεσμένους και το κοινό, καλώντας τους να παρακολουθήσουν μια αναδρομή στην Κύπρο του 1945.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο Βάσος Στυλιανού παρουσίασε το βιβλίο/ ημερολόγιο με τίτλο «Εγυρίσαμεν ταινίαν στην Κύπρον», του 1947, εστιάζοντας στις λεπτομέρειες για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Κύπρος, το μεγάλο νησί» τα οποία πραγματοποιήθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Στην ομιλία του εστίασε στους συντελεστές του ντοκιμαντέρ, τον Αγγλο σεναριογράφο Laurie Lee και τον σκηνοθέτη Ralph Keene αλλά και στους τρεις Κύπριους που συμμετείχαν ως βοηθοί στα γυρίσματα: τον Μιχάλη Κακογιάννη που τότε έκανε τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο και είναι πιθανότατα η πρώτη φορά που το όνομά του αναφέρεται σε τίτλους ταινίας, τον Πόλυ Κωνσταντινίδη και τον Αχμέτ Τζεμάλ.

Το αποικιοκρατικό, προπαγανδιστικό αυτό ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Κύπρος, το μεγάλο νησί», είναι ένα από τα σπάνια κινηματογραφικά ντοκουμέντα της εποχής εκείνης, που παρουσιάζει την κυπριακή ζωή και την αγροτική Κύπρο του 1945, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Tο 10o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2012» ολοκληρώνεται την Κυριακή 29 Απριλίου, με ταυτόχρονες προβολές σε Λεμεσό και Λευκωσία και με την απονομή των βραβείων στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.

Keywords
Τυχαία Θέματα