Συνεχίστηκε η διαδικασία για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς

16:28 3/4/2014 - Πηγή: OnlyCY
Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, η αντεξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, του δεύτερου μάρτυρα κατηγορίας για την υπόθεση της αγοράς από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, Τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά.

Στη σημερινή διαδικασία αντεξετάστηκε η Ειρήνη Λουκά που εργάζεται στο Τμήμα Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας. H μάρτυρας ετοίμασε, ύστερα από οδηγίες όπως

είπε του ανακριτή της υπόθεσης, έκθεση για τις πληρωμές σε διάφορα άτομα μέσα από τις επιταγές που εξέδιδε η εταιρεία Clarisano, εταιρεία η οποία είχε κάνει τις αρχικές συζητήσεις για την επένδυση από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΗΚ στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά. Τη συνεργασία με το Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΗΚ ανέλαβε στη συνέχεια η εταιρεία Wadnic Trading Ltd του Νίκου Λίλλη.

Αντεξεταζόμενη από τον Μιχάλη Πική, συνήγορο υπεράσπισης του Ορέστη Βασιλείου, η μάρτυρας είπε ότι είχε οδηγίες από τον ανακριτή της υπόθεσης να διερευνήσει τραπεζικούς λογαριασμούς της οικογένειας και συγγενικών προσώπων του Ορέστη Βασιλείου, εάν δηλαδή είχαν πιστώσεις για αναλήψεις μετρητών για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2012, για το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι είχε οδηγίες να ερευνήσει κατά πόσον υπήρχε κατάθεση ύψους 200 χιλιάδων ευρώ για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2012, στους λογαριασμούς του Ορέστη Βασιλείου, της οικογένειας και συγγενικών του προσώπων. Η μάρτυρας ανέφερε ότι και στις δύο έρευνες το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.

Ο κ. Πικής ανέφερε ότι στις 11/11/2009 ο Ορέστης Βασιλείου πήρε δάνειο ύψους 52 χιλιάδων ευρώ από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Υπαλλήλων της ΑΤΗΚ για αγορά κατοικίας στο Παραλίμνι. Ακολούθησαν δάνεια από τον ίδιο οργανισμό (Σ.Τ. ΑΤΗΚ) ύψους αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την αποπληρωμή των οποίων αποκόπτεται συγκεκριμένο ποσό από το μισθό του.

Ο κ. Πικής υπέβαλε στη μάρτυρα ότι η σύζυγος του Ορέστη Βασιλείου συνήψε επίσης δάνεια από το Σ.Τ. ΑΤΗΚ για αποπληρωμή των οποίων αποκόπτεται συγκεκριμένο ποσό από το μισθό της. Επίσης ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε από το Δικαστήριο όπως δοθούν από την Κατηγορούσα Αρχή τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τα δάνεια που συνήψαν ο Ορέστης Βασιλείου και η σύζυγος του.

Η μάρτυρας απάντησε αρνητικά σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης κατά πόσον από το ποσό των 280 χιλιάδων ευρώ της εταιρείας Pollesson Ltd μεταφέρθηκε οτιδήποτε σε λογαριασμό του Ορέστη Βασιλείου ή συγγενικών του προσώπων. Επανέλαβε επίσης ότι δεν έκανε συγκεκριμένη έρευνα για τα δάνεια του Ορέστη Βασιλείου και της συζύγου του, προσθέτοντας πως είχε μεν τα στοιχεία αυτά στη διάθεση της αλλά δεν προέβη σε έρευνα.

Ο Ηλίας Στεφάνου συνήγορος υπεράσπισης των Γιάννη και Γρηγόρη Σουρουλλά, Βενιζέλου Ζαννέττου και της εταιρείας Polleson Holdings Ltd, ανέφερε στο Δικαστήριο ότι από την προκαταβολή ύψους 9 εκατομμυρίων, 200 χιλιάδων ευρώ, που έλαβε από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΗΚ η εταιρεία Wadnic Trading Ltd, εξεδόθηκαν αρκετές επιταγές σε διάφορα άτομα και τελικά απέμεινε ποσό γύρω στα 2 και πλέον εκατομμύρια.

Ο Κυριάκος Μούσκος, συνήγορος υπεράσπισης του Αντώνη Ιωακείμ, ανέφερε στο Δικαστήριο ότι μεταξύ των ατόμων που έκανε έρευνα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς η μάρτυρας, ήταν της εταιρείας Wadnick Trading Ltd, του Χαράλαμπου Λιοτατή και της συζύγου του, του Νίκου Λίλλη, του Στάθη Κιττή και του ποδοσφαιρικού σωματείου ΑΛΚΗ. Ανέφερε επίσης ότι η ήταν επιλογή του ανακριτή της υπόθεσης, η στόχευση των συγκεκριμένων λογαριασμών.

Η μάρτυρας ανέφερε ότι δεν είχε περιορισμούς στην έρευνα που διεξήγαγε και ότι απλά περιορίστηκε να διερευνήσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων, που της είχε υποδείξει ο ανακριτής της υπόθεσης. Είπε επίσης ότι το αποτέλεσμα της δικής της έρευνας το είχε παρουσιάσει στον ανακριτή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλε στην μάρτυρα πως η έκθεση που διενήργησε ήταν κατόπιν οδηγιών του ανακριτή της υπόθεσης και όχι το αποτέλεσμα μιας αληθινής έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και μέτοχος της εταιρείας Wadnic Trading Ltd και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.

Keywords
Τυχαία Θέματα