Συνέχιση με βάση τη συμφωνημένη διαδικασία, δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας

11:52 8/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πανέτοιμος για τη συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών που θα σέβεται τη μέχρι σήμερα συμφωνημένη διαδικασία, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία, διαμεσολάβηση και χωρίς σύγκληση μιας άκαιρης διάσκεψης προτού εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στην εκδήλωση τιμής των ηρώων Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη στο Δάλι.

Ενδεχόμενη προσπάθεια μονομερούς αλλοίωσης της διαδικασίας θα αποτελεί ουσιαστικά προσπάθεια τερματισμού των διαπραγματεύσεων, σημείωσε. ”Εχουμε καταστήσει απολύτως σαφές ότι εμείς

συμφωνούμε πλήρως με τις προϋποθέσεις που το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει θέσει στο ψήφισμα 2026 για τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης. Μόνο με την επίλυση των εσωτερικών πτυχών του προβλήματος και τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών, που προϋποθέτει συμφωνία στον καθορισμό της ατζέντας και της σύνθεσης της, μπορεί να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη”.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατήγγειλε την τουρκική προκλητικότητα λέγοντας ότι ο κύριος παράγοντας που όλα αυτά τα χρόνια κράτησε άλυτο το Κυπριακό υπήρξε η τουρκική αδιαλλαξία και η άρνηση της Αγκυρας να συνεργαστεί για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος. Δυστυχώς, είπε, και στην παρούσα φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων ο κ. Ερογλου αρνείται να συνεργαστεί στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να υπάρχει στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις.

Εκτός από το γεγονός ότι ο κ. Ερογλου με θέσεις και προτάσεις του δεν σέβεται την ίδια τη βάση των συνομιλιών, πρόσθεσε, αρνείται στην πράξη να υλοποιήσει τη συμφωνία ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται από το σημείο που σταμάτησαν με τον κ. Ταλάτ. Αρνείται, ανέφερε, να τιμήσει σημαντικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί προτού αναλάβει την αρχηγεία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτή η συμπεριφορά αποτελεί βασικό λόγο που οι συνομιλίες βρίσκονται σήμερα σε στασιμότητα.

”Εάν προσθέσει κάποιος σε αυτή την εικόνα τις συνεχείς απειλές και προκλήσεις τόσο από τον κ. Έρογλου όσο και από την Άγκυρα, συμπεριφορά που υπερβαίνει κάθε όριο, τόσο σε σχέση με τις έρευνές μας για υδρογονάνθρακες όσο και για την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχηματίζεται έτσι το παζλ των ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση στις διαπραγματεύσεις. Θέλω και από αυτό το βήμα να καταγγείλω την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και του κ. Έρογλου, η οποία κρατά άλυτο το Κυπριακό και θυματοποιεί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους”.

Η τουρκική προκλητικότητα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει φτάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο αποκορύφωμά της. Εκπέμπει αλαζονεία και έπαρση, είπε, που προσβάλλει βάναυσα όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. ”Αυτή η προκλητικότητα είναι αποτέλεσμα λανθασμένης και επιζήμιας χρησιμοποίησης του αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και των επιτυχιών της, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσ

Keywords
Τυχαία Θέματα