Συνέχεια στην Επιτροπή Νομικών για το Πόθεν Εσχες

15:32 6/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνέχεια δόθηκε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών για το Πόθεν Εσχες, με τη Γενική Εισαγγελία να επαναλαμβάνει ότι δεν ευνοεί τροποποίηση του Συντάγματος για το θέμα και ότι αυτό μπορεί να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιωνάς Νικολάου δήλωσε ότι συνεχίστηκε η συζήτηση επί της εισήγησης για νομοθετική ρύθμιση που να συνδέει την υποχρέωση των αξιωματούχων να καταθέτουν την κατάσταση περιουσίας που προνοείται από το νόμο, για να προσθέσει όμως ότι η Βουλή

διέκρινε ότι η κατάσταση αυτή άλλους σκοπούς εξυπηρετεί από εκείνους που το ίδιο το σώμα επιθυμεί.

Είπε ότι η κατάσταση περιουσίας εξυπηρετεί τις φορολογικές υποχρεώσεις του φορολογούμενου ενώ στην περίπτωση του Πόθεν Εσχες εξυπηρετείται η υποχρέωση της διαφάνειας.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι στη σημερινή συζήτηση ο Γενικός Εισαγγελέας υπέδειξε ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις πρέπει να καταφεύγουμε σε τροποποίηση του Συντάγματος, και ότι για τη ρύθμιση του ζητήματος πρέπει να αποφασίσει η Βουλή.

Είπε ότι όλες οι πλευρές της Βουλής εμμένουν στην ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης που να προβλέπει τη δυνατότητα δήλωσης περιουσίας για σκοπούς πόθεν έσχες και ότι ενώ ακούστηκαν και εισηγήσεις για να μην υπάρχει καθόλου πόθεν έσχες, αυτές δεν υιοθετήθηκαν από κανένα κόμμα.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο σκοπός της διαδικασίας αυτής παρά μόνο με τροποποίηση του Συντάγματος και ότι έχει ετοιμαστεί σχετική τροποποίηση η οποία θα τεθεί προς εισήγηση στην επόμενη συνεδρίαση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού δήλωσε ότι το κόμμα του επέμενε στο να τεθούν κάποιες παράμετροι για να γίνει η συζήτηση και αυτές αφορούν το σεβασμό στις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, εφαρμογή του πόθεν έσχες τόσο για εκλελεγμένους πολιτειακούς αξιωματούχου, προέδρους δημοκρατίας και διορισμένους όπως Υπουργούς όσο και για δημόσιους λειτουργούς και ανεξάρτητους αξιωματούχους.

Επίσης τέθηκε η παράμετρος για θέσπιση κανόνων που να κινούνται εντός του Συντάγματος και όχι αλλαγή του για να καλύψει αντισυνταγματικές νομοθεσίες.
Αυτή, συνέχισε, είναι θέση την οποία ενώπιον της Επιτροπής φαίνεται να ασπάζεται και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί με απώτερο στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν συνεπεία της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα του νόμου.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το πόθεν έσχες οδηγείται στις ελληνικές καλένδες, προσθέτοντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας στη συζήτηση σήμερα, τοποθετήθηκε λέγοντας ότι πρόκειται για μη θέμα.

Είπε ότι ο Εισαγγελέας στα επιχειρήματά του ανέφερε ότι το πρόβλημα του αθέμιτου πλουτισμού των πολιτικών και των αξιωματούχων θα επιλυθεί.

Συνέχισε λέγοντας ότι το κόμμα του θα επιμένει ώστε πριν το καλοκαίρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ή τροποποίηση του Συντάγματος διαφορετικά θα πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη ότι αυτό το σύστημα δεν θέλει να ελέγχεται και άρα πιθανότατα έχ

Keywords
Τυχαία Θέματα