Συνάντηση Συντονιστικής Επιτροπής Ακάμα με Πρόεδρο Βουλής και εκπροσώπους ΕΕ

15:33 19/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο είχε σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων και Ιδιοκτήτων Γης Ακάμα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Συντονιστική Επιτροπή ανέφερε ότι δεν υπάρχει για 25 χρόνια δίκαιη λύση στο πρόβλημα, ενώ παραμένουν 30.000 δεκάρια ιδιωτικής γης εγκλωβισμένα στη Ζώνη

Προστασίας «Natura 2000».

Έγινε, επίσης, αναφορά στην πρόταση της Συντονιστικής για δημιουργία ενός Στρατηγικού Σχεδίου Αειφόρου Οικολογικής Ανάπτυξης και την υλοποίηση ενός τοπικού σχεδίου, που θα αποτελέσει τη βάση για αειφόρο ανάπτυξη και προστασία της φύσης.

Επίσης, ζητείται η ανταλλαγή γης από το κράτος, με βάση αντισταθμιστικά μέτρα και η παροχή αδειών για ήπια ανάπτυξη, με συντελεστή της τάξης του 8% με 10%, με βάση το διαχειριστικό σχέδιο για τον Ακάμα και την υποβολή περιβαλλοντικών μελετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, η αντίδραση των εκπροσώπων της ΕΕ ήταν «πολύ θετική». Προστίθεται ότι ο κ. Ομήρου συμφώνησε ότι «25 χρόνια είναι πολλά και θα πρέπει πλέον να βρεθεί η ποθητή και δίκαιη λύση».

Αναφέρεται ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκφράστηκε θετικά για την πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Συμπληρώνεται, εξάλλου, ότι η Συντονιστική θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών, την Επιτροπή Περιβάλλοντος, ενώ θα συγκαλέσει Συνέλευση με τη συμμετοχή όλων των κοινοτήτων και των ιδιοκτητών γης.

Τέλος, αναφέρεται ότι η Συντονιστική αναμένει τη σύσκεψη που θα λάβει χώρα στο Προεδρικό, στα τέλη Μαρτίου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα