Συνάντηση Μόντι – Μέρκελ – Ολάντ -Ραχόι με επιδίωξη κοινής πολιτικής

10:32 20/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν στη Ρώμη την ερχόμενη Παρασκευή για να καταλήξουν σε μια κοινή θέση σχετικά με την κρίση χρέους, η οποία τώρα απειλεί να πλήξει τόσο την Ισπανία όσο και την Ιταλία.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, που ελπίζεται ότι μπορεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας, θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στις 12:00.

Οι

συνομιλίες στη Ρώμη διεξάγονται ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 28 και 29 Ιουνίου, αλλά ενώ γαλλικές κυβερνητικές πηγές δίνουν επιπλέον ελπίδες για “συμβολή τεσσάρων κατευθύνσεων” σε σχέση με την κρίση, παρατηρητές στην Ιταλία προειδοποιεί περιμένουμε συγκεκριμένες λύσεις.

Ο στόχος είναι “να επιτευχθεί συμφωνία στο μέτρο του δυνατού” για το πώς η κρίση χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά “τα λεπτομερή μέτρα” είναι μόνο πιθανό να παρουσιαστούν “σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, δήλωσαν ιταλικές κυβερνητικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η οικονομική ενίσχυση για την Ισπανία και τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, που απέτρεψαν μια έξοδο χώρας μέλος από την ευρωζώνη, έχουν αποτύχει να ηρεμήσουν τις αγορές, και με το κόστος δανεισμού Μαδρίτης και Ρώμης να βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα, οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται υπό τεράστια πίεση για να λάβουν αποφάσεις αντιμετώπισης της κατάστασης.

Καθώς οι ηγέτες προετοιμάζουν τις στρατηγικές τους για πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο για να εξειδικεύσουν τις λεπτομέρειες του πακέτου διάσωσης της Ισπανίας, με την ελπίδα να πείσουν τις αγορές.

“Οι αποφάσεις για την Ευρώπη θα πρέπει να ληφθούν εντός των προσεχών ημερών”, είπε ο κ. Μόντι στους δημοσιογράφους την Τρίτη κατά τη σύνοδο κορυφής των G20, ύστερα από έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να “συντάξει ένα σαφή οδικό χάρτη με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να γίνει το ευρώ πιο αξιόπιστο”.

Επίσης, ο κ. Ραχόι κάλεσε την Ευρώπη “να αναφέρει πού πηγαίνει για να δώσει ενότητα” στα μέλη της, ενώ πίεσε για “δημοσιονομική ενοποίηση, με την αρμόδια αρχή και τραπεζική ολοκλήρωση”, καθώς επίσης ότι δεσμεύεται να συνεχίσει να βοηθά τις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα