Συμβουλευτικοί οίκοι θα αξιολογήσουν το ισπανικό τραπεζικό σύστημα

19:22 21/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ισπανία ανάθεσε τη Δευτέρα σε, δύο παγκόσμιας εμβέλειας, συμβουλευτικούς οίκους, στους Roland Berger και Oliver Wyman, την αξιολόγηση του βαθιά προβληματικού ισολογισμού του τραπεζικού της συστήματος.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζα της Ισπανίας κατέδειξαν ότι οι τράπεζες κατέχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία αφορούν τον προβληματικό τομέα ακινήτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων

δανείων και κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων, που ανέρχονταν στο τέλος του 2011 στα 184 δισ. ευρώ ή στο 60% του χαρτοφυλακίου ακινήτων τους.

Οι αμφιβολίες, όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν για την πραγματική συνολική έκθεση των τραπεζών στον τομέα των ακινήτων, που κατέρρευσε το 2008.

Σε μια νέα μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, ανακοινώθηκε στις 11 Μαΐου ότι η Κυβέρνηση ζητεί από τις τράπεζες να αυξήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια τους με επιπλέον 30 δισ. ευρώ το 2012, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση δανείων που σχετίζονται με την αγορά κατοικίας.

Αυτά ήταν επιπλέον των επισφαλειών ύψους 53,8 δισ. ευρώ που απαιτήθηκαν βάσει των μεταρρυθμίσεων που θεσπίστηκαν τον Φεβρουάριο.

Κατά την τελευταία μεταρρύθμιση, η Κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης να αναθέσει σε ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους να ελέγξουν την πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

”Ο στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αυξήσει τη διαφάνεια και να ξεκαθαριστούν οριστικά οι αμφιβολίες σχετικά με την αποτίμηση των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στην Ισπανία”, σημειώνει σε ανακοίνωση της η Τράπεζα της Ισπανίας.

Η αξιολόγηση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, που θα διενεργηθεί από τους συμβούλους στρατηγικής με βάση την Γερμανία Roland Berger και από τον οίκο Oliver Wyman, ο οποίος αποτελεί τμήμα της εταιρείας συμβούλων με έδρα τη Νέα Υόρκη Marsh&McLennan, θα έχει δύο μέρη, σημειώνει η Κεντρική Τράπεζα.

Η πρώτη αξιολόγηση, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, θα περιλαμβάνει μια γενική αποτίμηση των ισολογισμών των τραπεζών στην Ισπανία και την ικανότητά τους να αντέξουν σε ένα δυσμενές σενάριο, προσθέτει η Τράπεζα της Ισπανίας.
Το δεύτερο ”θεμελιώδες” μέρος της αξιολόγησης θα είναι να συγκρίνει το πώς κάθε τραπεζικός όμιλος εκτιμά την αξία και την επιδείνωση των στοιχείων ενεργητικού του, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Για το σκοπό αυτό, οι εταιρείες συμβούλων θα προσλάβουν τρεις ελεγκτές μέχρι το τέλος Μαΐου, αναθέτοντας τους την επιτόπια έρευνα σχετικά με την ποιότητα των διαδικασιών που ακολουθούν οι τράπεζες για να αναγνωρίζουν και να προβαίνουν σε προβλέψεις για επιδείνωση των δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα