Συμφωνία στο ECO-FIN για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας Τραπεζών

19:07 15/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Συμβούλιο Υπουργών ΕCO-FIN της ΕΕ υιοθέτησε με τη σειρά του τη σύσταση του Ενιαίου Μηχανισμό Εποπτείας των τραπεζών, που αποτελεί και τον έναν από τους δύο πυλώνες της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.

Συνολικά 150 ευρωπαϊκές τράπεζες από τα κράτη μέλη, που έχουν χαρακτηριστεί συστημικές για την οικονομία της χώρας που δραστηριοποιούνται, θα τεθούν από το Νοέμβριο του 2014 υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι υπόλοιπες θα βρίσκονται υπό την εποπτεία των αρμόδιων εθνικών και ευρωπαϊκών εποπτικών Αρχών, ωστόσο η ΕΚΤ θα μπορεί να επεμβαίνει όταν το κρίνει σκόπιμο.

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο η ολομέλεια της Ευρωβουλής έδωσε το «πράσινο φως» στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωβουλής και του Συμβουλίου για το νέο σύστημα εποπτείας είχαν επικεντρωθεί στα θέματα της διαφάνειας και λογοδοσίας του νέου συστήματος.

Το σύστημα εποπτείας των τραπεζών θα είναι υποχρεωτικό για τα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρωζώνης και ανοικτό σε όλες τις χώρες της ΕΕ, που θα μπορούν να συμμετέχουν ως ισότιμοι εταίροι, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν τα συμφωνηθέντα σε σχέση με τη λειτουργία του.

Το νέο σύστημα εποπτείας περιλαμβάνει τη μεταφορά σημαντικών εποπτικών αρμοδιοτήτων από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει εκτεταμένη πρόσβαση στις πληροφορίες, που σημαίνει ότι λαμβάνει μία πλήρη και ουσιαστική καταγραφή των συνεδριάσεων του εποπτικού συμβουλίου, κάτι που θα επιτρέπει την κατανόηση των συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολιασμένου καταλόγου με όλες τις ληφθείσες αποφάσεις. Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου θα πρέπει επίσης να εμφανίζεται τακτικά σε ακροάσεις ενώπιον του Κοινοβουλίου .

Η Ευρωβουλή θα έχει από κοινού με το Συμβούλιο την εξουσία να εγκρίνει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου, καθώς και να ζητά την απομάκρυνσή τους. Θα μπορεί επίσης να διεξάγει έρευνες για τυχόν λάθη από τον επιβλέποντα.

Πριν τεθεί σε επιχειρησιακή ισχύ ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας θα προηγηθούν πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής για όλες τις τράπεζες, ώστε όταν τεθούν υπό την εποπτείας της ΕΚΤ να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα σχετικά με τις ενδεχόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Μετά τη συμφωνία για τον πρώτο πυλώνα απομένει πλέον ο δεύτερος, που είναι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης των τραπεζών, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας για την πρόταση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει την εκχώρηση σημαντικών εθνικών αρμοδιοτήτων στην Ευρώπη, ενώ αυτοπροτείνεται η ίδια να λαμβάνει και την τελική απόφαση για την εξυγίανση μιας τράπεζας.

Πάντως, για να μπορέσει όπως προβλέπει το σχέδιο να τεθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση από την 1η Ιανουαρίου 2015, θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία σε επίπεδο χωρών μελών μέχρι το τέλος τους έτους, ώστε να προλάβει στη συνέχεια η Ευρωβουλή να την εγκρίνει μέχρι το Μάρτιο 2014, όπου θα συνεδριάσει και για τελευταία φορά πριν από τις ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 22 και 25 Μαϊου.

Keywords
Τυχαία Θέματα