Συμφωνία κατά της φοροδιαφυγής από τους πέντε μεγάλους της ΕΕ

11:56 10/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε συμφωνία για την εφαρμογή πιλοτικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς και συναλλαγές των κατόχων τους ήρθαν Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία.

Σε κοινή επιστολή των αρμοδίων Υπουργών προς τον κοινοτικό επίτροπο για θέματα φορολογίας εξηγείται ότι το σύστημα αποσκοπεί στην εξάλειψη των “κρυφών τοποθεσιών” που χρησιμοποιούν όσοι προσπαθούν να φοροδιαφύγουν στην Ευρώπη.

Η

επιστολή σημειώνει ότι η συμφωνία των πέντε κρατών είναι ανάλογη με τη συμφωνία που πρόσφατα επιτεύχθηκε με τις ΗΠΑ για την ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων. Εκφράζεται παράλληλα η επιθυμία η ανταλλαγή τέτοιου είδους πληροφοριών να διευρυνθεί και να καλύπτει όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Οι πέντε Ευρωπαίοι Υπουργοί τονίζουν ότι το πιλοτικό σύστημα στο οποίο κατέληξαν συνάδει με το Σχέδιο Δράσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής που έχει εξαγγείλει η Κομισιόν. Η κίνησή τους συμπίπτει εξάλλου με τη συζήτηση στο Eurogroup αναφορικά με την άρση του τραπεζικού απορρήτου στην ΕΕ.

Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών σχολίασε ότι η συμφωνία των πέντε συνιστά σημαντικό βήμα προς την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το Υπουργείο εκτιμά ότι κατά το οικονομικό έτος 2010-11 η Βρετανία έχασε 4 δισεκατομμύρια λίρες (4,7 δισ. ευρώ) λόγω φοροδιαφυγής.

Το Λονδίνο έχει συμπεριλάβει τη φορολογική συμμόρφωση και την πάταξη φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής μεταξύ των προτεραιοτήτων του κατά την τρέχουσα άσκηση της προεδρίας του G8.

Keywords
Τυχαία Θέματα