Συμφωνία για την Ελληνική Τράπεζα

18:37 1/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 20.34: Υπερκάλυψη στόχου σχεδίου αναδιάρθρωσης & ενίσχυσης κεφαλαιακής βάσης

Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία εξασφάλισε κεφάλαια συνολικής αξίας €358 εκατ.

Νέοι βασικοί επενδυτές είναι η εταιρεία Wargaming Public

Company Ltd και η εταιρεία Third Point Offshore Master Fund L.P. οι οποίες αποκτούν ποσοστό γύρω στο 30%, έκαστη. Επίσης η Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λτδ αποκτά ποσοστό γύρω στο 15%. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι διατηρούν ποσοστό συμμετοχής γύρω στο 23% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Όπως ανακοίνωσε ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας, υπερκαλύπτεται κατά €64 εκατ. το κεφαλαιακό έλλειμμα των €294 εκατ. που του επιβλήθηκε στη βάση του ακραίου σεναρίου της PIMCΟ, διασφαλίζοντας έτσι δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 9,5%.

Αναλυτικότερα, €103 εκατ. αντλήθηκαν από έκδοση νέων μετοχών από υφιστάμενους μετόχους και άλλους επενδυτές και κατόχους Μη Σωρευτικών Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου Αόριστης Διάρκειας, €126 εκατ. εξασφαλίστηκαν από έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου 1 και €128 εκατ. εξασφαλίστηκαν από έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου 2.

Τα κεφάλαια αυτά διαμορφώνουν δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων πέραν του 9% (με βάση τα εσωτερικά στοιχεία της περιόδου που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013), αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ομίλου.

Διασφαλίζουν, προστίθεται, την αυτόνομη πορεία του Ομίλου και σε συνδυασμό με τον ισχυρό του ισολογισμό και την άνετη ρευστότητα, του δίνουν νέα ώθηση και δυναμική ώστε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα κεφάλαια που εξασφαλίστηκαν, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σύμφωνα με τα εσωτερικά στοιχεία του Ομίλου και με βάση τον Πυλώνα 1 της Οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τον Υπολογισμό των Κεφαλαιακών Απαιτήσεων και των Μεγάλων Χρηματοδοτικών Ανοιγμάτων στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, διαμορφώνεται σε 16,3%.

Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 15,1% και ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 9,5%, υπερβαίνοντας τους αντίστοιχους ελάχιστους δείκτες που καθορίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Είδηση 18.34: Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει επιτευχθεί συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας.

Η Wargaming θα συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση με 40 εκατομμύρια Ευρώ (29,99%), η αμερικανική Third Pont με άλλα 40 εκατομμύρια (29,99%) και με 20 εκατομμύρια, τα οποία μεταφράζονται σε 15% η Δήμητρα Επενδυτική.

Το υπόλοιπο 25% θα παραμείνει στους παλιούς μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας, με την Εκκλησία να κατέχει περίπου το 6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα