Συλικιώτης: Σε εξέλιξη η νέα ενεργειακή στρατηγική της Κυβέρνησης

19:27 13/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης είπε πως “αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της νέας ενεργειακής στρατηγικής της Κυβέρνησης, στο επίκεντρο της οποίας είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού μας μείγματος, μέσω της αυξημένης χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ”.

Σε χαιρετισμό του, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Πάφου, στην Πάφο, ο κ. Συλικιώτης

διευκρίνισε ότι “κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, όπως η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ώστε αυτό να διανέμεται στη συνέχεια για εγχώρια χρήση, καθώς και η δημιουργία τερματικού για την υγροποίηση του φυσικού αερίου για σκοπούς εξαγωγής”.

Για το λόγο αυτό, συνέχισε, μετά από πρόσφατη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχουμε ορίσει τη Διαπραγματευτική Ομάδα που θα συζητήσει με την Noble μια σειρά συμφωνιών που θα πρέπει να συνυπογράψουμε για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο από τα δικά μας κοιτάσματα, όπως και για την κατασκευή Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό για σκοπούς εξαγωγής του φυσικού αερίου.

Στην ίδια απόφαση, ανέφερε, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού όπως προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την έναρξη παράλληλων διεργασιών/διαπραγματεύσεων για ενδιάμεση λύση σε ό,τι αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά της Κύπρου πριν το 2017 – 2018.

Για το σκοπό αυτό, είπε, συστάθηκε Ομάδα Επαφής, αποτελούμενη από τη ΡΑΕΚ, την ΑΗΚ, τη ΔΕΦΑ, καθώς και εκπροσώπους του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Εξίσου σημαντικά, χαρακτήρισε και τα έργα, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται, για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

“Επενδύοντας, κυρίως, σε τρεις μορφές ενέργειας, την ηλιακή, την αιολική και τη βιομάζα, πετύχαμε να έχουμε σήμερα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από 146,7 μεγαβάτ αιολικών πάρκων, 12,5 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών συστημάτων και 8,6 μεγαβάτ σταθμών αξιοποίησης βιομάζας”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, πρόσφατα, συνέχισε, έχουμε δημοσιεύσει τρία νέα σχέδια χορηγιών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Συλικιώτης είπε πως είναι γεγονός ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, με ραγδαίες ανακατατάξεις και ανατροπές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει εξαλείψει τη βεβαιότητα που μας διακατείχε και έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις.

“Σε αυτή τη συγκυρία φυσικά, η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, δεν αδρανεί, αλλά συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε τη δική μας πολιτική στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των υπηρεσιών και της ενέργειας”, πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, οι στόχοι που έχουν τεθεί στον τομέα του εμπορίου επικεντρώνονται στην αύξηση των εξαγωγών των βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων και υπηρεσιών, μέσ

Keywords
Τυχαία Θέματα